Astăzi, la orele 12.00, la primărie, are loc dezbaterea pentru iniţierea HCL privind aprobarea Registrului local al spațiilor verzi
Referat de aprobare al Proiectului de Hotărâre privind ”Registrului local al spațiilor verzi din municipiul Mangalia, județul Constanța”
În conformitate cu prevederile Legii nr. 24/15.01.2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din zonele urbane au fost stabilite sarcini și atribuții pentru autoritățile administrației locale referitoare la obligația de a ține evidența spațiilor verzi de pe teritoriul unităților administrative prin constituirea registrelor locale ale spațiilor verzi.
Evidența spațiilor verzi are drept scop organizarea folosirii raționale a acestora, a regenerării și protecției lor eficiente, cu exercitarea controlului sistematic al schimbărilor
calitative și cantitative, cît și la asigurarea informațiilor privind spațiile verzi.
Datele și informațiile privind suprafața, categoria de folosință și proprietarul spațiului verde sunt cele existente în evidențele documentelor de cadastru general, în cazul în care aceste spații au fost identificate, măsurate și reprezentate pe planuri și hărți și sunt cuprinse în registre cadastrale.
Sistemul informațional al spațiilor verzi a fost realizat ca urmare a efectuării lucrărilor de identificare, măsurare, inventariere și cartare a terenurilor definite ca spații verzi, precum și a culegerii informațiilor specifice privind speciile de arbori și vegetația existentă, cu determinarea indicilor cantitativi și calitativi. Registrul local al spațiilor verzi din intravilanul municipiului Mangalia a fost structurat pe categorii, după cum urmează:
– spații verzi
– arbori izolați
– terenuri degradate – proprietate publică, ce pot fi reabilitate ca spații verzi
Pe baza datelor și informațiilor din registrul spațiilor verzi din intravilanul municipiului Mangalia se generează și se vizualizează planuri și hărți tematice, rapoarte statistice, diagrame și altele asemenea, în scopul:
a) întreținerii și actualizării Registrului local al spațiilor verzi din intravilanul municipiului Mangalia;
b) asigurării suportului decizional al autorității administrației publice în activitatea de reglementare urbană și în gestionarea fondului verde al localității (tăieri, toaletări, replantări).
Față de cele mai sus prezentate, în temeiul prevederilor Legii nr. 24/15.01.2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din zonele urbane, respectând procedura prevăzută de Legea 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, cu modificările și completările ulterioare, precum și în temeiul prevederilor art. 129, alin. (1) ”Consiliul local are inițiativă și hotărăște, în condițiile legi, în toate problemele de interes local, cu excepția celor care sunt date prin lege în competența altor autorități ale administrației publice locale sau centrale”, alin. (2), lit c) ”Consiliul Local exercită următoarele categorii de atribuții: atribuții privind administrarea domeniului public și privat al comunei, orașului sau municipiului” și alin. (6), lit.
c) ”În exercitarea atribuțiilor prevăzute la alin. (2) lit. c) Coniliul Local: avizează sau aprobă, în
condițiile legii, documentațiile de amenajare a teritoriului și urbanism ale localităților” din O.U.G. nr. 57/2019 privind codul administrativ cu modificările și completările ulterioare, supunem spre analiza și elaborarea unui proiect de hotărâre a Consiliului Local, referitor la aprobarea ”Registrului local al spațiilor verzi în municipiul Mangalia”, după cum urmează:
– spații verzi
– arbori izolați
– terenuri degradate – proprietate publică, ce pot fi reabilitate ca spații verzi
Anunt dezbatere publica – 09.01.2023, ora 12:00 – Registrul local al spatiilor verzi