21 noiembrie 2024 23:24

Atenţie la jocurile piramidale cu criptomonede! Sute de persoane au pierdut sume importante de bani, amăgite de câştiguri virtuale

După marile ţepe Caritas, SAFI, FNI, care au sărăcit milioane de români, dornici de îmbogăţiri rapide, în era tehnologiei, o altă înşelătorie se face remarcată atât în ţara noastră, cât şi la nivel mondial.

Este vorba despre escrocheria cu criptomene de care face, zilnic, mii de victime, interesate de câştiguri mari, obţinute într-un interval scurt de timp. Mai grav este faptul că acest joc piramidal este promovat, intens, de mulţi artişti, oameni de afaceri şi alte persoane publice care au ca scop să dea credibilitate obţinerii sumelo rmari de bani trâmbiţate.

Printre păgubiţi se află şi persoane din Mangalia şi localităţile limitrofe, Cernavodă, Medgidia etc. care au pierdut, deja, zeci de mii de lei, dolari sau euro, în funcţie de plaformele pe care le accesează. Cum persoana, care se autentifică este îndemnată de către administratorul platformei să aducă noi membri, ca să obţină profituri cât mai consistente, numărul victimelor creşte într-un ritm alert. S-a ajuns, astfel, ca familii întregi, grupuri de prieteni şi rude să fie înşelate, din acest motiv relaţiile de prietenie şi rudenie dintre acestea, au fost distruse pentru totdeauna, urmare a pierderii economiilor sau chiar a salariilor investite.

De asemenea, nu puţine sunt cazurile în care cei care s-au înscris pe aceste platforme au împrumutat bani pentru a paria sume cât mai mari, în speranţa că şi profiturile vor fi mai consistente, deoarece cu cât avansezi sume mai mari, cu atât ţi se promit câştiguri importante.

Am stat de vorbă cu un domn care a căzut în plasa unor platform dirijate din SUA, cel puţin aşa a precizat administratorul acestora. Se pornea de la suma de 20 de dolari, iar în funcţie de numărul membrilor noi pe care îi aduceai, în teorie, puteai câştiga de câteva ori suma iniţială. Evident, cu cât pariai o sumă mai mare, cu atât ţi se promitea un câştig mai mare, de ordinal zecilor de mii de dolari. O scurtă perioadă, cel care s-a înscris împreună cu grupul său de membri pe care i-a invitat, format din colegi de muncă, rude, prieteni, amici sau cunoştinţe din lista unei reţele de socializare, au obţinut ceva câştiguri pe care au reuşit să şi le ridice. Curând, însă, când cei care s-au văzut cu bani au plusat, pariind mii de dolari, platform şi-a continuat activitatea, numai că profiturile, pe care ar fi urmat jucătorii să le încaseze, au fost blocate, în sensul că nu au mai putut fi retrase. A rezultat ţepuirea a sute de persoane, parte doar a unui singur grup, în condiţiile în care o platform reuneşte sute sau chiar mii de grupuri de membri, care au pariat între 20 şi zeci de mii de dolari, bani pierduţi pentru totdeauna.

“Am fost invitat de un prieten pe o platformă care foloseste inteligenţa artificial pentru tranzacţionarea criptomonedelor (AmzDoge Financial Service Foundatio) şi introdus într-un grup internaţional pe Telegram. Am luat legătura cu administratorul grupului, una nume Alex, pentru a obţine mai multe informaţii, pentru că nu ştiam prea multe despre crypto şi alte platform în afară de Binance şi Revolut. Am început să îmi invit familia şi prietenii şi ei, la rândul lor, mai departe. Pe cei care i­-am invitat direct şi cu cine am maivorbit, le-am spus, fiecare să investească cât îşi permite să piardă, pentru că eu nu garantez pentru platform şi că eu, la rândul meu, sunt un simplu investitor. Eu am crezut ceea ce spune Alex şi toate reclamele si știrile care circulau pe internet despre compania AmzDoge.

La sfârşitul anului trecut, eu îmi făcusem un grup pe Telegram, unde era şi Alex administrator. El mi-a propus să mă ajute să dau bonusuri pentru membrii noi. Într-o lună, am ajuns la 250 membri pe grup. Dar la mijlocul lunii trecute, platform AmzDoge a restricţionat retragerile. Atunci Alex a anunţat, că el o să testeze altă platformă. După 2 zile, el a format un grup nou şi ne-a invitat pe toţi să ne alăturăm. Am rămas, însă toţi banii blocaţi pe platformă, respectiv 20.000 USD”.

Să nu uităm, însă de primele mari ţepe după Revoluţie, respectiv Caritas, SAFI şi FNI, care au făcut milioane de victime.

Caritas a fost organizat de către compania cu acelaşi nume din Cluj-Napoca, fondată de         Ioan Stoica şi a fost lansat în anul 1991. Frauda a atras ca un magnet sute de mii de clienţi creduli, după ce primii membri au obţinut după doar câteva luni de la intrare în sistem de opt ori suma investită. Jocul a lăsat în urmă un număr de aproximativ  256.000 de păgubiţi din întreaga ţară. Prejudiciul a fost estimate la 130 de miliarde de lei vechi.

Fondatorul şi proprietarul afacerii, Ioan Stoica, a fost condamnat în anul 1995 de către Tribunalul din Cluj la 7 ani de închisoare pentru fraudă, dar a făcut apel şi i s-a redus pedeapsa la numai 2 ani. Nemulţumit şi de această perioadă, el s-a adresat fostei Curţi Supreme de Justiţie, iar sentinţa i-a fost micşorată la un an şi jumătate de închisoare.

SAFI fost înfiinţat în 1993. Reţeta fraudei a fost similară cu cea din cazul FNI. A reuşit să atragă peste 220.000 de investitori. SAFI a scos la vânzare certificate pe care oamenii le-au cumpărat, atraşi de promisiunea unei creșteri de 40 % pe lună a sumei investite. În 1996, fondul a fost declarat falimentar.

FNI este ultima mare escrocherie financiară a tranziţiei de la comunism la democraţie. Numărul celor păgubiţi a fost de peste 130.000 de persoane, doar o mică parte dintre aceştia primind despăgubiri.Valoarea totală a prejudiciului a fost estimată la 3.994 miliarde de lei.