20 aprilie 2024

Autoturisme furate din Italia, descoperite de poliţiştii de frontieră

Poliţiştii de frontieră, din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu poliţişti din cadrul I.P.J. Constanţa, au acţionat în zona de competenţă pe linia prevenirii şi combaterii traficului internaţional cu autovehicule furate, depistând un autoturism Volkswagen model Tiguan furat din Italia, cu o valoare de aproximativ 20.000 de euro.

De asemenea, în P.T.F. Vama Veche a fost depistat un tânăr care încerca să scoată din ţară un autoturism marca BMW, care figura ca fiind furat tot din Italia, pentru care a prezentat la controlul de frontieră două documente false. La sfârşitul săptămînii trecute poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial P.F. Constanţa, în cooperare cu poliţişti din cadrul I.P.J. Constanţa, au desfăşurat o acţiune pe linia combaterii traficului internaţional cu autoturisme furate, identificând pe raza oraşului Eforie un autoturism marca Volkswagen model Tiguan, cu numere provizorii, despre care deţineau informaţii că este furat.

Şoferul acestuia, cetăţeanul român D.F., în vârstă de 44 ani, domiciliat pe raza judeţului Constanţa, a declarat că a achiziţionat autoturismul de la un cetăţean român stabilit în Italia, în schimbul sumei de 6.500 de euro, fără a cunoaşte că acesta figurează ca fiind furat. În data de 10.06.2014, în jurul orei 07.30, în P.T.F. Vama Veche s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră cetăţeanul român M.M.S., în vârstă de 19 ani, care conducea cu un autoturism marca BMW model 318, cu numere de Italia.

În urma verificărilor s-a stabilit că autoturismul figurează în baza de date ca fiind furat din Italia. De asemenea, s-a mai constatat faptul că certificatul de proprietate, respectiv cel de inspecţie tehnică periodică al autoturismului prezintă indicii de falsificare.

Conducătorul auto, domiciliat în municipiul Mangalia, a declarat că a achiziţionat autoturismul în urma unui anunţ pe internet, de la un cetăţean român, oferind la schimb un autoturism marca Opel. Tânărul în cauză a mai declarat că a primit cele două documente ale autoturismului fără a cunoaşte că acestea sunt false. Ambele autoturisme au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor, valoarea celui de lux marca Volkswagen fiind de aproximativ 20.000 de euro, iar cel de-al doilea a fost evaluat la 1.500 euro.

În primul caz, poliţiştii de frontieră au întocmit lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăinuire prin „primirea, dobândirea, transformarea ori înlesnirea valorificării unui bun, de către o persoană care fie a cunoscut, fie a prevăzut din împrejurările concrete că acesta provine din săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, chiar fără a cunoaşte natura acesteia”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 270 din Codul Penal, iar în cel de-al doilea fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „complicitate la furt” şi „uz de fals”, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 228, respectiv art. 323 din Codul Penal.