23 noiembrie 2024 17:58

Bănicioiu spune că şpaga va fi… “onorariu”

Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii, a avut, în cursul zilei de astăzi, în staţiunea Venus, o întâlnire cu repezentanţii Federaţiei SANITAS, cu care a discutat o serie de teme de interes pentru sistemul sanitar românesc. Ministrul Sănătăţii a făcut şi o serie de declaraţii de presă, pe marginea unor subiecte de actualitate, cum ar fi majorarea salariilor cadrelor medicale începând cu 1 octombrie, deblocarea posturilor din sistemul de sănătate sau reglarea, prin norme, a … şpăgii.

Nicolae Bănicioiu a declarat că procentul de 25% cu care vor fi indexate salariile cadrelor medicale de la 1 octombrie provin din economiile făcute, în 2015, în sistem. “Aceste economii, de circa 100 de milioane de lei lunar, au fost făcute prin implementarea cardului de sănătate, dar şi micşorarea preţului la medicamente“, a declarat Nicolae Bănicioiu. “De la 1 septembre niciun serviciu medical nu va mai putea fi decontat fără acest card“.

În ceea ce priveşte reacţia celorlaţi bugetari care, după majorarea salarială aplicată cadrelor sanitare încep să ceară o indexare similară, Bănicioiu a declarat că “aceste categorii ar trebui să fie solidare cu Sănătatea. Toată lumea trebuie să suţină sistemul sanitar. Este un câştig pentru toţi dintre noi, fie că suntem profesori, ingineri sau că avem alte meserii. Fiecare dintre noi va beneficia de acte medicale la timp şi în condiţii mai bune“.

Deblocarea posturilor din spitale a fost un alt punct abordat de ministru. Acesta a promis o deblocare reală a posturilor din sistemul de sănătate, mai ales că, spune acesta, tinerii nu sunt lăsaţi să se angajeze de “stăpânii” spitalelor, cadre medicale aflate la conducere, care nu le permit celor aflaţi la început de drum să intre în sistemul de sănătate.

Şpaga legalizată, despre care s-a vorbit în ultima perioadă, este un termen care îi diplace ministrului, care o doreşte transformată în … onorariu! Mai mult, spune Nicolae Bănicioiu, dacă până acum a fost vorba despre o zonă gri, cea a plicului dat medicului sau asistentului, în prezent se doreşte legalizarea şi fiscalizarea banilor la negru: “Nu e vorba despre şpagă. În fiecare dintre spitalele din România există legende referitoare la banii daţi cadrelor medicale. Trebuie să terminăm cu aceste legende. Medicul, asistentul medical, sunt oameni respectabili, care au mers, până acum, pe nişte reguli “gri“. Trebuie să lăsăm la o parte ipocrizia. Va fi vorba despre situaţii reglementate prin norme, ceea ce nu înseamnă că dorim legalizarea plicului, ci sumele date medicilor de către pacienţi să fie fiscalizate. Vom putea vorbi, atunci, despre onorarii, aşa cum se întâmplă în toate ţările civilizate din lume“, a conchis Nicolae Bănicioiu.