23 noiembrie 2024 4:14

Căpuşele au luat cu asalt spaţiile verzi. Pentru stoparea lor, autorităţile vor începe dezinsecţia

indexO dată cu creşterea temperaturilor îşi fac simţită prezenţa şi insectele de disconfort care iau cu asalt în special zonele verzi. În această perioadă, cele mai mari probleme le creează căpuşele, muşcătura acestora fiind deosebit de periculoasă. Şi mai gravă este situaţia în care căpuşa rămâne prinsă în piele, de cele mai multe ori rana produsă infectându-se. Medicii recomandă ca extragerea căpuşei să se facă într-o unitate sanitară, pentru a fi îndepărtată în totalitate. Primele cazuri de muşcături au apărut, deja, astfel că oamenii trebuie să aibă grijă atunci când merg la iarbă verde ori când se plimbă prin parc.

Şefa DSP Mangalia sfătuieşte cetăţenii să poarne haine adecvate, să nu se descalţe când merg la picnic şi să nu intre în contact cu animale necunoscute. „Dacă aţi fost ciupiţi de o căpuşă, trebuie să mergeţi imediat la Urgenţe pentru a fi extrasă cu penseta. Locul trebuie dezinfectat şi supravegheat pentru a evita complicaţiile ulterioare. Copiii nu trebuie lăsaţi nesupravegheaţi în parc, deoarece sunt cei mai vulnerabili. Principalul risc îl reprezintă boala Lyme ce apare în urma muşcăturii de căpuşă purtătoare a bacteriei BB”, a declarat Mariana Petre.

Lyme este o boală infecţioasă produsă de o bacterie (Borrelia Burgdorferi), transmisă omului prin muşcătura de capuşă (deşi nu toate căpuşele sunt purtătoare ale bacteriei BB). Boala Lyme este denumită și „boala cu 1000 de fețe”, din cauza marii varietăți de simptome pe care le poate dezvolta și care pot duce la confundarea sa cu alte maladii. Nu toți pacienții care suferă de boala Lyme manifestă toate simptomele. De asemenea, multe dintre simptome sunt nespecifice, se manifestă și în alte boli – de exemplu, infecțiile virale, diverse tulburări comune, fibromialgia, sindromul oboselii cronice sau chiar depresia. Există și infecții asimptomatice – cel puțin 7% dintre pacienți nu prezintă nici un simptom.

Diagnosticul bolii Lyme este stability, adesea, prin recunoașterea clinică a eritemului migrator (EM) în primul stadiu al infecției.

Cele mai multe simptome apar în perioada aprilie-septembrie, atunci când căpușele devin cel mai active și se hrănesc. Perioada de incubare de la momentul infectării până la apariția simptomelor este de obicei de 1-2 săptămâni.

Boala Lyme localizată precoce se dezvoltă la câteva zile după ce aţi fost infectat. În stadiul 1, este posibil sa aveţi:

  • O erupţie roşie extinsă, circular;
  • Simptome asemănătoare gripei, cu sau fără erupţii cutanate;
  • Lipsă de energie;
  • Dureri de cap;
  • Dureri musculare si articulare.

De cele mai multe ori, boala Lyme este trată cu antibiotice, în special atunci când infecţia este diagnosticată şi tratată precoce. Etapele ulterioare au nevoie de tratament pe termen lung.

Legat de subiect, primarul municipiului Mangalia a declarat că pentru prevenirea unor astfel de cazuri, dar şi o dată cu instalarea căldurii, au început demersurile în vederea efectuării, zilele următoare, a campaniei de dezinsecţie în oraş şi staţiuni. „Am luat legătura cu o societate specializată care va interveni în oraş şi staţiuni în perioada imediat următoare. Lucrările se vor repeta după două săptămâni, astfel să fie distruse şi larvele insectelor”, a precizat edilul Cristian Radu.