Chiriasii la stat din Mangalia, obligati sa isi cumpere locuintele cu aproape 700 de euro metrul patrat
Consilierii locali au votat modificarea HCL nr. 86 din 2011, privind aprobarea Regulamentului de acordare a locuinţelor în regim de închiriere şi a locuinţelor sociale construite în Municipiul Mangalia, precum şi criteriile de repartizare.
Modificările vizează criteriile de ierarhizare prin punctaj, urmând ca familiilor care, în urma anchetei sociale, dovedesc că cererea pentru o locuinţă este urgentă, să li se atribuie 60 de puncte suplimentar. Tot 60 de puncte suplimentare vor primi şi cei care trăiesc în condiţii precare. Cum foarte multe dintre dosare au o vechime de peste şapte ani, iar una dintre condiţiile de la dosare era ca solicitantul să nu depăşească 36 de ani, în cea mai recentă şedinţă a Consiliului Local Mangalia criteriul de vârstă a fost eliminat, unica cerinţă fiind aceea ca semnatarul cererii să fie major.
O surpriză o constituie, însă, chiar Hotărârea de Consiliu nr. 86/2011, semnată de preşedintele de atunci al şedinţei, actualul viceprimar Bogdan Maganu şi de fostul secretar al primăriei, Daniel Vlădescu. Vă prezentăm, în continuare, Regulamentul cadru de acordare a locuinţelor în regim de închiriere şi sociale, pecum şi criteriile după care acestea sunt repartizate, conform votului a majorităţii de zece consilieri ce fncţiona către finalul administraţiei trecute.
Astfel, solicitantul nu trebuie să deţină în proprietate vreo locuinţă sau teren intravilan decât în cazul în care au maxim ¼ din acestea. Extrem de interesantă este următoarea frază introdusă în HCL-ul cu pricina, formularea putând da naştere la oricâte interpretări: „Beneficiarii locuinţelor în regim de închiriere vor putea încheia un contract pe DURATA A MAXIM 2 ANI, DUPĂ EXPIRAREA ACESTEI PERIOADE FIIND OBLIGAŢI LA CUMPĂRAREA LOCUINŢEI. În caz contrar, sunt obligaţi să părăsească locuinţa necondiţionat, FĂRĂ O ALTĂ FORMALITATE ŞI FĂRĂ INTERVENŢIA INSTANŢEI JUDECĂTOREŞTI“.
(art. 24 Constituţia României: „Dreptul la apărare este garantat“).
Un metru pătrat de locuinţă – între 475 şi 550 euro, fără TVA
Cam cât credeau cei 10 consilieri ai administraţiei trecute, care au aprobat acest proiect de hotărâre, că ar costa locuinţele primăriei? Un preţ exorbitant, ce ar fi depăşit cu mult posibilităţile celor care ar fi primit o atare repartiţie (cu siguranţă familia s-ar fi îndreptat, dacă ar fi avut bani, către achiziţionarea unei locuinţe în centru şi nu, de exemplu, a uneia în buricul „Barăcilor“ sau a fostului imobil aparţinând GOLD-ului, aflat în zona „Moară“).
Cei zece consilieri au considerat că un metru pătrat de locuinţă ce ar trebui achitat de chiriaşi ar fi cuprins între 475 euro (fără TVA) şi 550 euro (fără TVA), în funcţie de „vechimea“ contractului, adică de la 6 luni la 2 ani. Trăgând „linie“, o locuinţă ar costa, după cei doi ani de chirie, în jur de 30.000 de euro, adică ceva mai mult decât o locuinţă similară în centrul urbei.
Ce fel de conditii comuniste au votat alesii?!!! Cum adica sa te dea afara daca nu cumperi, ba nici sa nu indraznesti sa ii ataci in instanta!!! Niste nemernici!