25 noiembrie 2024 15:26

Dacă nu vor fi majorate tarifele, Polaris ne avertizează că nu mai ridică gunoaiele de la 1 februarie!

Societatea de salubrizare Polaris, care ridică resturile menajere atât din Mangalia şi Constanţa, cât şi în alte judeţe din ţară, a pus în vedere autorităţilor publice locale că nu vor mai goli ghenele dacă tarifele nu vor fi majorate conform ultimelor prevederi legale. Este vorba despre introducerea de către Guvernul României, începând cu data de 01.01.2017, a taxei de mediu în valoare de 80 de lei/tona de deşeu inert şi nepericulos. Această nouă modificare va duce la creşterea tarifelor la populaţie cu 2 lei, în schimb la agenţii economici cu 25 de lei.

Majorarea trebuia aprobată printr-un proiect de hotărâre al Consiliului Local Mangalia, numai că aleşii au decis, în schimb, constituirea unei Comisii care să analizeze mai bine această situaţie.

Conducerea Polaris vrea să grăbească însă lucrurile, astfel că au înaintat mai multe adrese Primăriei Mangalia, cea mai recentă fiind datată 17.01.2017. Astfel, conducerea societăţii de salubrizare îi transmite edilului Cristian Radu următoarele: „Am luat act de prevederile Hotărârii nr. 3/11.01.2017 a Consiliului Local Mangalia prin care s-a aprobat constituirea unei comisii de  negociere a tarifelor aferente serviciilor de salubrizare practicate de către SC Polaris M Holding SRL pentru depozitarea deşeurilor inerte şi nepericuloase. Înţelegem să arătăm încă o dată, aşa cum, de altfel, am făcut-o şi prin adresa nr. 68410/29.12.2016 că aceste modificări de tarife au la bază exclusiv modificări legislative, obligatorii şi, deci, nenegociabile, respectiv au la bază introducerea unei taxe de 80 de lei/tona de deşeu depozitat la Depozitul ecologic, taxă care este percepută de către operatorul de groapă şi virată integral către Administraţia Fondului de Mediu. Din respect pentru autoritatea locală a municipiului Mangalia, înţelegem să dăm curs oricărei solicitări de întâlnire cu Comisia nominalizată de Către Consiliul Local, cu condiţia ca aceasta să aibă loc cel târziu până în data de 25.01.2017, astfel încât până în data de 30.01.2017 să se reunească în şedinţa Consiliului Local pentru a lua o decizie.

În condiţiile în care această întâlnire nu va avea loc în timp util sau nu va duce la niciun rezultat, ne rezervăm dreptul de a sista prestarea serviciului în municipiul Mangalia, începând cu data de 30.01.2017, aşa cum v-am notificat şi prin adresa 68410/29.12.2016.

Cu alte cuvinte, dacă nu vor fi majorate tarifele, oraşul se va umple cu gunoaie. Mai trebuie menţionat faptul că deşi, în 2013, au fost instalate ghene îngropate, destinate depozitării selective a gunoaielor, firma de salubrizare le ridică la grămadă. Cetăţenii s-au autodisciplinat şi depozitează resturile menajere conform inscripţiilor de pe ghene, adică plastic la plastic, hârtie la hârtie şi tot aşa. Paradoxal, tocmai firma de salubrizare care le-a montat nu se conformează, ci, dimpotrivă, strânge gunoaiele în aceeaşi maşină, punându-le amestecate.

Mai trebuie de spus faptul că firma Polaris are contract cu municipiul Mangalia pentru o perioadă de 19 ani.

Dar toată această situaţie, aceste adrese şi atenţionări s-ar putea înăbuşi din faşă, deoarece     noul ministru al Mediului, Daniel Constantin, consideră că aplicarea taxei de mediu nu ar trebui să afecteze cetăţenii şi că aceasta reprezintă, de fapt, o penalitate aplicată autorităţilor care nu respectă ţintele de reciclare. „Taxa de reciclare este o taxă care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2017, care a fost denumită şi suprataxă sau în diferite feluri. Această taxă este, de fapt, una penalizatoare pentru situaţia în care se află România, din punct de vedere al managementului de deşeuri. Din păcate, pe tona de reciclare, România are un procent de doar 4,5 la sută, iar ţinta pe care trebuie să o atingă în 2020 este de 50 la sută. De aceea venim cu o ordonanţă de urgenţă, dar care să-şi atingă efectul penalizator. Această taxă să se aplice la diferenţa între ceea ce are fiecare operator economic în obiectiv şi ce a realizat”, a declarat ministrul Mediului.

Proiectul legislativ, publicat deja pe site-ul ministerului, propune ca taxa de depozitare să nu mai fie plătită de depozitar, ci de operatorii economici, cei care transportă sau cei care depozitează, care vor avea o ţinţă de valorificare.