18 aprilie 2024

De astăzi, toate centralele termice din Mangalia sunt racordate la reţeaua de gaze

Astăzi, în prezenţa mai marilor de la judeţ şi a conducerii SC Megaconstruct SA şi Goldterm SA, edilul Cristian Radu a inaugurat sistemul de încălzire pe gaz la toate centralele din localitate. Au fost prezenţi la întâlnirea de la primărie senatorul Nicolae Moga, deputatul Victor Manea, Cătălin Ivan, directorul general Megaconstruct SA, Dan Georgescu, directorul general Goldterm SA, consilieri locali, dar şi şefii principalelor instituţii deconcentrate din Constanţa.

Edilul Mangaliei a salutat finalizarea lucrărilor de montare a arzătoarelor pe gaz în toate centralele termice din Mangalia, Neptun şi Olimp, mulţumind, totodată, Ministerului Dezvoltării pentru sprijinul acordat prin finanţarea, cu 1,5 milioane de lei nerambursabili, a proiectului de racordare la gaze a urbei: „Personal m-am deplasat a Sofia, atunci când proiectul de aducere a gazelor în Mangalia, din Bulgaria, se împotmolise. Îi mulţumesc lui Mihai Albulescu, secretar de stat şi lui Cătălin Ivan, directorul general al Megaconstruct, pentru că au venit alături de mine şi am putut, astfel, prin negocieri cu partea bulgară, să semnăm contractul de aducere a gazelor în numai trei zile. De astăzi, toate centralele sunt racordate la gaz. Ne-a fost foarte greu să le implementăm pe toate, dar a fost vorba despre un deziderat asumat la începutul mandatului, anul trecut, în vară. Azi, Mangalia are căldură, este un subiect închis, bifat“, a spus celor prezenţi primarul Cristian Radu.

Cătălin Ivan: „Factura unei familii branşate la gaz şi care locuieşte la casă ajunge, în lunile cele mai reci, la 450 de lei“

La rândul său, senatorul Nicolae Moga a declarat, că Mangalia a făcut un pas uriaş în ultimul an, întrucât în iarna 2011-2012 oraşul nu avea căldură, iar într-un timp aşa de scurt s-a reuşit soluţionarea problemei şi alimentarea centralelor termice cu gaze naturale. Potrivit declaraţiilor lui Cătălin Ivan, directorul Megaconstruct SA, la ora actuală, circa 20.000 de locuitori ai Mangaliei, branşaţi la sistemul centralizat de încălzire, beneficiază astfel, indirect, de serviciile firmei pe care o conduce: „Datele noastre spun că avem o vânzare indirectă de gaz, la trei luni de la punerea în funcţiune, atât individual şi cât prin Goldterm, de 40-45%. În ceea ce priveşte racordarea individuală la sistemul de gaze, aceasta se face potrivit unei hotărâri de guvern, preţul fiind acelaşi în orice zonă a ţării şi indiferent de operator. Pentru racordării unei locuinţe individuală preţul cu tot cu TVA este 1.500 de lei, în timp ce, pentru o casă, acesta este de 1.800 de lei-2.000 de lei. Instalaţiile de utilizare se pot realiza, la liber, de orice firmă autorizată, inclusiv cu Megaconstruct, care are oameni specializaţi în realizarea acestui lucru“. Cătălin Ivan a atras atenţia, totodată, cetăţenilor care doresc să se branşeze la reţeaua de gaze, să apeleze numai la firme autorizate, întrucât pericolul unor accidente este foarte mare în cazul unor neprofesionişti.

Tot în cifre, instalaţiile aflate pe proprietatea cetăţeanului ce doreşte racordarea la sistemul de gaze este de 100 de lei metrul liniar de ţeavă „la gata“. În fine, tot potrivit declaraţiilor reprezentantului Megaconstruct, factura unei familii ce locuieşte la casă şi este racordată la sistemul de gaze ar fi de circa 375 de lei pe lună (suma incluzând atât încălzirea imobilului, cât şi utilizarea aragazului), în timp ce, în lunile cele mai reci, ianuarie şi februarie, aceasta ar creşte până la maximum 450 de lei. Utilizarea exclusivă a aragazului pe gaz natural este 12-20 de lei/lună, în funcţie de consumul fiecărei familii.

Dan Georgescu, directorul Goldterm SA, şi-a exprimat convingerea că, în această iarnă, se va reuşi branşarea la sistemul de încălzire pe gaz a pavilioanelor Spitalului Mangalia, a locuinţelor din curtea unităţii medicale, dar şi a tuturor grădiniţelor şi şcolilor din localitate.

Cei prezenţi la evenimentul de la Mangalia au vizitat CT 13, aflată pe strada Muncitorului, pentru a inspecta modul în care se face alimentarea cu gaze naturale şi noua tehnologie de producţie a gigacaloriei.

3 thoughts on “De astăzi, toate centralele termice din Mangalia sunt racordate la reţeaua de gaze

  1. Dar de ce nu spuneti ca a participat si subprefectul judetului Constanta la intrunire?

  2. din cate stiu eu ,centrala de la balnear merge tot pe combustibil lichid.
    care e treaba ?

Comments are closed.