7 decembrie 2024 3:01

Deoarece există pericol de prăbuşire, iar vremea permite, două echipe intervin la această oră pentru îndepărtarea coşurilor de fum de la CT 14

Conducerea Goldterm SA Mangalia a iniţiat, în urmă cu puţin timp, operaţiunea „coşul de fum” ce se va derula pe parcursul a câteva ore. O echipă formată din angajaţi ai instituţiei, dar şi din specialişti aduşi de la Agigea lucrează la tăierea coşului de fum ce s-a înclinat periculos de mult în urmă cu 2 săptămâni.

Directorul Goldterm, Dan Georgescu a declarat pentru „Ediţia de Sud” că pentru aceste manevre au fost aduse de la Agigea şi Constanţa două macarale. „De un utilaj este prinsă nacela în care se află cei care taie coşul, iar cealaltă macara de dimensiuni mai mari susţine cu cabluri construcţia metalică pentru a nu se prăbuşi. Ambele coşuri aparţinând centralei termice nr. 14, vor fi desprinse, după care vor fi duse la reparat. Ulterior, vor fi montate la loc şi, astfel, pericolul va fi îndepărtat”, a spus directorul Dan Georgescu.

 Zona a fost delimitată, iar în timpul operaţiunii trecătorilor le-a fost interzis accesul în perimetrul respectiv pentru a nu suferi vreo vătămare în cazul în care s-ar fi produs vreun accident.  Centrala nr. 14 este situată în spatele fostului Cinematograf Pescăruş.

Coşul cu pricina a început să se încline din cauza degradării, dar şi vântului foarte puternic în urmă cu două săptămâni. Deoarece vremea s-a înrăutăţit şi am avut de-a face inclusiv cu codul roşu de ger şi viscol aceste manevre nu s-au putut realiza. În cazul în care coşul înclinat ar fi cedat, s-ar fi prăbuşit fie peste centrala nr. 14, fie pe acoperişul punctului termic nr. 12. Conducerea Goldterm ne-a mai precizat faptul că un incident similar s-a petrecut, anul trecut, şi la CT nr. 16, unde a fost adusă o macara cu braţ lung tot de la Agigea.