22 noiembrie 2024 8:29

Din cauza aspectului rudimentar și al activității modeste, Casa de Cultură a ajuns inferioară și unui cămin cultural!

Cu toate că, se încearcă, timid, revenirea la artă, cunoaștere, la valorile reale, cultura rămâne, din păcate, un domeniu ignorat, care nu are parte de întâietate când vine vorba de bani. De aceeași soartă tristă se ”bucură” și Casa de Cultură Mangalia, instituție cu tradiție, dar peste care s-a așternut praful indiferenței, deoarece autoritățile publice locale nu au fost deranjate nici de aspectul dezolant pe care l-a căpătat și nici de lipsa unei agende bogate de manifestări cultural-educativ-artistice.    

Cum arată, în prezent, Casa de Cultură? Scaunele sunt sfâșiate, cortina este decolorată, iar linoleumul de pe scenă, lipit cu scotch! Ce evenimente găzduiește Casa de Cultură? Serbări școlare, ședințe de Consiliu, întâlniri electorale ori ale Primăriei și, foarte rar, piese de teatru ori spectacole. Singurul eveniment devenit tradiție la Mangalia, organizat la Casa de Cultură este Gala Tânărui Actor ”HOP!”Numai că, parcă, îți crapă obrazul de rușine când vezi mari actori și directori de teatre cum ar fi Dorina Lazăr (directoarea Teatrului Odeon),

Ion Caramitru (președintele UNITER) și până anul acesta regretatul regizor și fondator al Galei, Cornel Todea, oaspeți de mai bine de 10 ani, ai unui oraș ce se vrea european, pășind pe o scenă ciuruită, încropită, pe ici pe colo, cu bandă adezivă… Și mai trist este faptul că până și căminele culturale ale comunelor apropiate Mangaliei oferă condiții și priveliști mai atrăgătoare decât bătrâna Casă de Cultură care nu se mai poate mândri decât cu mozaicul ce-i decorează fațada.

Poate că intenții de reabilitare s-au așternut pe hârtie, însă primenirea instituției a fost oprită, din fașă, fie din cauza lipsei banilor, fie din cauza delăsării celor aflați la conducerea municipiului, fie de ambele în același timp. 

Directorul Casei de Cultură, Viorel Chiurtu, ne-a declarat că are conturat un amplu program de reparații și modernizări ce va fi depus și pe masa primarului Cristian Radu, deoarece în timpul ”guvernării” anterioare nu a existat un dialog între acesta și ex-edilul Tusac, ci doar conflicte și procese. ”Am făcut un proiect care dacă va fi pus în aplicare, va schimba, radical, sala de spectacole. Valoarea investiției se ridică la suma de 600.000 de euro, însă ar exista dotări la standarde europene. Este vorba despre instalații de teatru, operă, balet, cinematograf. Scaunele jupuite pe care le vedeți în spatele sălii mi-au fost donate, cu generozitate de fostul primar Tusac. Ce să vă spun mai mult? Apoi, ca disprețul să fie și mai mare, mi-a tot trimis angajați ai Primăriei sau consilieri care să mă supravegheze și chiar să mă înlocuiască din funcție, cu toate că nu aveau cunoștințe sau experință în domeniul culturii. Am discutat și cu actualul primar și mi s-a promis că proiectul meu va primi undă verde”, ne-a declarat directorul Casei de Cultură, Viorel Chirtu.

”Casa de Cultură arată deplorabil. Mă simt ca într-un sat uitat de lume”, a spus în urmă cu câteva zile primarul Cristian Radu, în timpul unei întâlniri cu directorii instituțiilor din Mangalia. Dezamăgit de înfățișarea singurei instituții de cultură din oraș, primarul a promis că, anul viitor, va face aloca fonduri de la buget sau europene, pentru executarea unor ample lucrări de reparații.