7 octombrie 2024 7:30

Biserica Sf. Mina va avea, de anul viitor, un centru social multifuncţional

În curtea Bisericii Sf. Mina se execută, în prezent, lucrări de construcţie a unui centru social. Iniţiativa aparţine preoţilor parohi Sorin şi Vasile Cîrlan, care şi-au propus ca noua structură, ce va funcţiona pe lângă biserică, să deruleze mai multe activităţi atât religioase, cât şi sociale ori cultural-educative. „Lucrările au început anul acesta, iar până la 31 decembrie, ne-am propus să fie finalizat acoperişul, urmând ca în 2013 să se continue cu amenajarea şi dotările propriu-zise. La parter va exista o bucătărie, iar la etaj sala de mese. Se simţea nevoia unui spaţiu destinat oficierii slujbelor de pomenire a celor răposaţi. De multe ori, am fost pus în situaţii delicate, când în acelaşi restaurant erau organizate aniversări, iar noi, în imediata apropiere, oficiam pomeni. De aceea, în zilele de sâmbătă şi duminică, familiile îndoliate vor avea posibilitatea să organizeze în incinta centrului pomenilor. În felul acesta, vor fi ajutaţi sărmanii din oraş care pot primi o farfurie cu mâncare caldă. În cursul săptămânii putem organiza activităţi cultural-educative, putem găzdui meditaţii destinate copiilor nevoiaşi. De asemenea, putem derula un program pentru tinerii din parohia noastră cărora le vor fi predate lecţii religioase. De la bugetul local s-a alocat, recent, suma de 400 milioane lei vechi, bani pe care îi vom folosi pentru continuarea lucrărilor de construcţie”, ne-a declarat preotul paroh Sorin Cîrlan.

Banii din taxa pentru închirierea capelei, folosiţi pentru curăţenie şi igienizare 

Într-o altă ordine de idei, în urmă cu puţin timp, capela, aflată la intrarea în Biserica Sf. Mina, a fost motiv de scandal, situaţia conflictuală apărută ridicând multe semne de întrebare şi semănând suspiciuni printre credincioşii din oraş. Pentru a risipi zvonurile legate de accesul la capelă şi de modul în care aceasta este administrată, preotul paroh Sorin Cîrlan a precizat „Toţi credincioşii din Mangalia trebuie să ştie că oricine, din orice parohie poate apela la serviciile capelei. Nu am îngrădit accesul nici unui alt preot din oraş să oficieze slujbe de pomenire. Însă deoarece după înmormântare în capelă rămâne mizerie, am stabilit o taxă în valoare de 100 lei pentru curăţenie. Dacă avem de-a face cu o familie nevoiaşă, nu luăm niciun bani nici pentru folosirea capelei, nici pentru slujbă, serviciile fiind asigurate gratuit. Tocmai de aceea, curăţenia şi întreţinerea spaţiului fiind făcute de oamenii noştri, este normal să se perceapă această taxă. În prezent, se fac demersuri astfel ca încăperea să fie preluată, oficial, de noi de la Serviciul Social care o administrează pe hârtie. De asemenea, tot noi, ne vom ocupa de renovarea capelei, deoarece pereţii sunt scorojiţi”.

6 thoughts on “Biserica Sf. Mina va avea, de anul viitor, un centru social multifuncţional

  1. felicitari,stiu ca sunteti preoti foarte muncitori si se cunoaste ca omul sfinteste locul,Biserica Sf.Mina este foarte frumoasa si cea mai curata din oras.Initiativa centrului social este binevenita ,dealtfel am fost de doua ori beneficiara unui pachet de alimente de la cosul pentru nevoiasi,care exista in curtea biserici si mia fost de mare folos.Doamne ajuta!

  2. hahaha si cand ai luat pachetu inainte sa platesti internetu sau dupa?sau iti trebuia un snack in timp ce butonai laptopu?

  3. O inițiativă bună dar nu pot să nu remarc câteva aspecte.
    Acest centru social este construit ce-i drept sub patronajul bisericii dar fondurile provin în principal din bugetul public local, ( cei 400 milioane lei vechi) și din donațiile enoriașilor. Capela bisericii care aparține de patrimoniul public al orașului se dorește a fi preluată complet de biserică.
    Ori tocmai această tendință a BOR de a-și trece în propriul patrimoniu cât mai mult din averea publică a statului mi se pare cam neortodoxă. Aceste utilită, servicii și activități cu caracter social se pot construi, organiza și presta corespunzător printr-o colaborare între administrația locală, biserică și comunitatea locală. Mi se pare corect ca terenurile date din domeniul public dar și clădirile cultelor construite din bani publici să rămână în continuare bunuri publice administrate de biserică.

  4. Sa-mi fie cu iertare, dar nu e tocmai corect cum procedeaza preotii de la aceasta biserica. Mi-au cerut 50 ron pe zi ca sa-mi permita accesul in capela, cu toate ca stiam ca e gratuit. In plus mi-au impus si cumpararea unui pachet de lumanari, 75 lei, ca apoi preotul de care apartineam sa-mi spuna ca trebuia sa iau de la el pachetul de lumanari. Ca sa nu se supere, am mai dat inca 75 de lei. Sincer, treaba cu curatenia mi se pare doar un pretext, pentru a mai castiga niste bani.

Comments are closed.