Din cauza respingerii campaniei de vaccinare, sute de copii din Mangalia se pot îmbolnăvi oricând!
În urmă cu puţin timp, a fost schimbat calendarul naţional de vaccinare. Noutatea o reprezintă vaccinul hexavalent, ce include şase seruri de imunizare, care se administrează copiilor la vârstele de 2; 4 şi 11 luni. Vaccinarea copiilor în vârstă de 6, respectiv 14 ani nu se mai realizează în instituţiile de învăţământ aşa cum se obişnuia, ci se desfăşoară prin intermediul cabinetelor medicilor de familie.
De altfel, anticampania promovată la nivel naţional împotriva vaccinării celor mici, a condus la o scădere considerabilă a copiilor neimunizaţi. Potrivit şefei DSP Mangalia, dr. Mariana Petre, la nivelul Mangaliei există câteva sute de copii ce nu au fost vaccinaţi împotriva mai multor afecţiuni, riscul ca aceştia să se îmbolnăvească cu consecinţe grave fiind foarte ridicat. „Consider că în primul rând, la nivelul unităţilor şcolare, nu au fost prezentate beneficiile vaccinării. Pe de altă parte, nici medicii de familie nu s-au implicat, lăsând totul în seama cabinetelor şcolare care se ocupau de campaniiele respective. Nu în ultimul rând, la nivel naţional, oamenii resping ideea de a-şi vaccina copii, deoarece au citit pe Internet că pot apărea probleme. Dintotdeauna, se ştie faptul că nu se poate preveni o boală decât prin vaccinare. Ulterior, boala gata instalată poate da complicaţii severe, ducând în anumite situaţii grave şi la deces. Trebuie insistat asupra necesităţii vaccinării copiilor, care, astfel, pot evita boli precum rujeolă, oreion, poliomielită, rubeolă, hepatita B, difterie, pneumonie etc. Din păcate, părinţii iau în seamă doar părţile negative ale unui vaccin. Este adevărat, un copil la 1 milion sau 100.000 de mii poate suferi complicaţii sau reacţii adverse după o vaccinare, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie stopată din start sau refuzată imunizarea. Orice eczemă, umflătură apărute după vaccinare se pot investiga şi supraveghea ulterior, dar aceste reacţii nu pot fi mai severe decât o îmbolnăvire. În acelaşi timp, imunitatea după vaccinare diferă de la un copil la altul, în funcţie de receptivitatea organismului, iar reacţiile adverse apărute ulterior pot avea diverse cauze, o afecţiune veche sau necunoscută etc. Pe de altă parte, oamenii nu trebuie obligaţi să-şi vaccineze copiii, ci trebuie să conştientizeze faptul că o dată ajunşi într-o colectivitate, cei mici trebuie să se supună unor anumite reguli. Astfel,
nu-i pot îmbolnăvi pe ceilalţi din jur, deoarece părinţii au refuzat să-i vaccineze. Singurii care nu pot fi vaccinaţi sunt copiii ce au boli cronice. Să nu uităm faptul că de-a lungul anilor, vaccinurile au eradicat numeroase boli care, în trecut, au făcut ravagii”, a declarat Mariana Petre.
Potrivit calendarului intrat în vigoare la data de 1 aprilie 2015, noua schemă de vaccinare este următoarea:
- În primele 24 de ore de viaţă – vaccin hepatitic B (în maternitate);
- 2 – 7 zile – BCG (maternitate);
- 2 luni – 4 – 11 luni – hexavalent (medicul de familie);
- 12 luni, respectiv 5 ani – rujeolic – rubeolic – oreion (medicul de familie);
- 6 ani – tetravalent (medicul de familie);
- 14 ani – diftero – tetanic (medicul de familie).