9 noiembrie 2024 17:17

Din lipsa medicilor scolari, campaniile de vaccinare, absolut necesare ale elevilor, bat pasul pe loc

Reprezentanţii DSP Mangalia întâmpină mari dificuiltăţi în derularea campaniei de vaccinare antipolio. Aceasta se adresează elevilor claselor a II-a şi a III-a care, în mare măsură, au rămas nevaccinaţi, întrucât instituţiile de învăţământ nu dispun de medici, singurii care pot să le administreze serul respectiv. „Deoarece elevii nu pot fi imunizaţi în incinta şcolilor, am distribuit dozele de vaccin medicilor de familie din oraş. Facem, astfel, apel către părinţii elevilor claselor a II-a şi a III-a să se prezinte la cabinetele medicilor de familie, unde sunt înscrişi, pentru ca cei mici să fie vaccinaţi. Părinţii trebuie să mai ştie faptul că această campanie trebuie derulată într-un interval scurt de timp, astfel că elevii nevaccinaţi trebuie să ajungă în perioada imediat următoare la cabinetele medicilor de familie pentru a fi imunizaţi”, a declarat dr. Mariana Petre, coordonatorul DSP Mangalia.

Mai trebuie spus faptul că vaccinarea antipoliomielită face parte din programul naţional de imunizări.

Poliomielita este o boală provocată de unul din cele trei tipuri antigenice ale virusului poliomielitic. Până recent au fost folosite vaccinuri care vizau fie toate cele trei tipuri, fie unul singur. Poliomielita, o maladie virală, care, în trecutul nu prea îndepartat ataca îndeosebi copiii, putea duce la invaliditatea sau chiar la decesul acestora. Această patologie se înregistra destul de frecvent şi în România, însă în legatură cu vaccinarea şi revaccinarea la timp a copiilor, în ultimii ani, cazuri de poliomielită se depistează rar.

Poliomielita este o maladie infecţioasă acută din grupul bolilor intestinale, provocată de virusuri, care se transmit de la omul bolnav la cel sănătos, mai frecvent, prin intermediul mecanismului fecalo-oral, caracterizandu-se prin diferite forme clinice – de la cele mai uşoare (atipice, purtători de virus) până la cele mai grave, cu lezarea sistemului nervos central, exprimată prin variante paralitice, spinale, encefalitice şi cu tulburări respiratorii. 

Probleme la fel de mari apar şi în cazul campaniei de vaccinare împotriva difteriei şi tetanosului în rândul elevilor cu vârste cuprinse între 15 – 16 ani. Pentru ca adolescenţii să nu fie nevoiţi să plătească 100 de lei pentru o doză de vaccin antitetanos în cazul producerii unei răni, este mai mult decât necesar să se prezinte la medicul de familie pentru a primi serul diftero-tetanic gratuit. O dată administrat, vaccinul imunizează persoana respectivă timp de 10 ani.