10 iulie 2025 22:47

Disperat să scape basma curată în procesul penal de corupţie, Cristian Radu şi-a chemat subalternii să-l ridice în slăvi la Curtea de Apel Constanţa

Cristian Radu la Curte
image_pdf

Procesul în care au calitate de inculpaţi, printre alţii, primarul Mangaliei, Cristian Radu, administratorul public Didi George Călin şi fostul administrator public Romulus Dumitrana, aflat pe rolul Curţii de Apel Constanţa, are stabilit următorul termen de judecată la 18.07.2025.

La termenul de săptămâna viitoare, vor fi audiaţi în calitate de martori Victor Pavel, angajat al Societăţii de termoficare Goldterm Mangalia, propus de către inculpatul Romulus Dumitrana şi Sorin Andrei, consilier local PNL, propus de către inculpatul Cristian Radu.

Iniţial, inculpaţii solicitaseră instanţei de judecată audierea mai multor martori, respectiv Ionel Rugea, cameraman Mangalia TV, Georgiana Ivan, Mihaela Rotaru, Andreea Ficiu, Rodica Paraschiv, Alexandra Lionte, Adriana Căpraru, directoarea Direcţiei Taxe şi Impozite, din cadrul Primăriei şi Laurenţiu Zanfir, Şeful Poliţiei Locale Mangalia.

Toate aceste persoane nominalizate de către inculpaţi ar fi urmat, pe de o parte să ofere informaţii, în măsura în care le deţineau, despre contractele de asistenţă juridică, ce fac obiectul dosarului penal de corupţie  nr. 352/36/2023, iar pe de altă parte să-i pună într-o lumină bună pe cei acuzaţi de abuz în serviciu.

Cu alte cuvinte, dacă ar fi fost încuviinţaţi de către instanţă, martorii propuşi i-ar fi lăudat şi şi-ar fi arătat preţuirea, respectul şi adoraţia faţă de primarul Cristian Radu şi faţă de subalternii şi oamenii de încredere ai acestuia, Didi George Călin şi Romulus Dumitrana.

Un alt aspect important îl reprezintă respingerea de către instanţă a expertizei financiar-contabile în domeniul achiziţiilor publice care ar fi întârziat procesul penal cu cel puţin 6 luni, ţinta inculpaţilor fiind încetarea cauzei ca urmare a intervenirii prescripţiei.

Tot instanţa a menţinut măsurile asiguratorii în vederea garantării recuperării prejudiciului uriaş produs de către inculpaţi, care se ridică la 13,6 milioane RON, fiind vorba despre nu mai puţin de 95 de contracte de asistenţă juridică. Mai précis, conturile inculpaţilor rămân blocate, fiind urmărite şi bunurile acestora.

În mod normal, pe 18.07.2025 ar trebui ca procesul să se încheie, iar instanţa să rămână în pronunţare, urmând ca în maximum o lună să stabilească şi pedepsele inculpaţilor.

De menţionat faptul că Didi George Călin i-a fost subaltern primarului Cristian Radu şi la Garda Financiară, fiind adus la Primărie într-o funcţie călduţă de director achiziţii publice la scurt timp după alegerile din 2012.

Ce spune DNA Constanța despre Dosarul Avocaților din Primăria Mangalia:

„Pe 20 iunie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

CRISTIAN RADU, la data faptelor și în prezent primar al municipiului Mangalia, județul Constanța, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
și
BOIŢĂ PETRINA, la data faptelor secretar al municipiului Mangalia, județul Constanța,
DUMITRANA ROMULUS, la data faptelor administrator public al municipiului Mangalia, județul Constanța și persoană delegată cu atribuţii de Primar,
CĂLIN DIDI GEORGE, la data faptelor director în cadrul Direcţiei juridice şi de administraţie publică locală şi ulterior director în cadrul Direcţiei de achiziţii publice şi programe de dezvoltare din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța,
VLĂDESCU DANIEL, la data faptelor șef al Serviciului Juridic din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța,
FOTIN DIANA-IONELA, la data faptelor Director al Direcţiei de Management Fiscal şi Control din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța,
NEGRU MARIA, la data faptelor funcționar în cadrul Compartimentului Control Financiar Preventiv Propriu al Primăriei Municipiului Mangalia,
Avocat în cadrul Baroului București,
toți pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada octombrie 2014 – decembrie 2017, inculpatul Radu Cristian, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o societate de avocatură, reprezentată de inculpatul avocat în cadrul Baroului București, trimis în judecată în prezenta cauză, un număr de 95 de contracte având ca obiect asistenţa juridică şi reprezentarea primăriei municipiului Mangalia în dosarele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti şi altor organe judiciare sau jurisdicționale. Este de precizat faptul că o parte dintre acestea ar fi fost încheiate în condițiile în care, la nivelul primăriei Municipiului Mangalia, existau deja contracte de asistenţă juridică încheiate cu o altă societate de avocatură, în care ar fi fost prevăzute onorarii și de peste 200 de ori mai mici față de cele stabilite în noile contracte.
În contextul menționat mai sus, primarul Radu Cristian ar fi beneficiat de ajutorul celorlalți șase inculpați, funcționari publici, care ar fi întocmit și semnat diverse acte (referate de necesitate, caiete de sarcini, etc.), ce ar fi stat la baza organizării unor proceduri formale de achiziție a serviciilor judiciare menționate mai sus.
Ca urmare a demersurilor menționate mai sus, primăria municipiului Mangalia a fost prejudiciată cu suma totală de 13.675.922 lei.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Constanţa cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019″.

OBSERVAȚII:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Lasă un răspuns