Elevii din Mangalia, victime ale războiului creat de Primărie cu directorii instituțiilor de învățământ!
Pentru orice administrație publică, Educația ar trebui să fie o prioritate, pentru că de acest domeniu depinde viitorul comunității. Din păcate, pentru actuala conducere a urbei, aspectul și dotările instituțiilor de învățământ nu au reprezentat o urgență, ci un prilej de a reclama, acuza și eticheta directorii, iar din acest război, cei care au avut de pierdut sunt elevii.
Care sunt nevoile unităților de învățământ din Mangalia? Sunt atât de multe, încât este de neînțeles motivul pentru care au fost trecute cu vederea. Elevii din Mangalia nu au săli de sport, în mare parte, astfel că acolo unde acestea lipsesc, orele de Educație fizică se fac în clase ori în curte atât vara, cât și în sezonul rece. Elevii nu au dotări ultramoderne, nu au suficiente săli de clasă, de aici și împărțirea acestora în două schimburi. Așa se facă că în unele instituții, elevii de clasa a II-a sau a III-a învață după-amiază, terminându-și cursurile seara când ajung acasă frânți de oboseală și cu un teanc de teme pentru a doua zi.
Deși este una dintre cele mai bune unități din oraș, Școala Generală ”Gala Galaction” și-a văzut în ultimii 8 ani, visul de a fi extinsă ori de a se căpăta cu un corp de clădire nou, frânt.
Proiectul a fost întocmit, depus la Serviciul Urbanism, din cadrul Primăriei, dar respins cu satisfacție, din diverse motive. Realitatea este că reprezentanții Primăriei s-au ghidat în luarea măsurilor de descurajare a modernizării școlilor după culoarea politică a directorilor. Este de notorietate declarația edilului, potrivit căruia ”Directorii instituțiilor de învățământ din Mangalia, fac politică, fac campanie, în loc să se ocupe de școli!”.
Așa, este, extinderea sau mansardarea Școlii nr. 5 reprezintă o dovadă clară de campanie electorală…
Din seria aberațiilor la care a fost supus învățământul din Mangalia, în dauna elevilor, mai fac parte alocarea unor fonduri infime care nu ar ajunge nici pentru igienizări, reclamarea directoarelor de 8 Martie pe motiv că au primit o banală floare, apostrofările cadrelor didactice făcute public în cadrul unor întâlniri, rănirea unui elev căruia i-a căzut o bucată de tencuială în cap, incident petrecut la Şcoala nr. 5, dar şi declaraţia uimitoare a primarului care a spus ferm „Eu nu vin în şcoli decât dacă sunt invitat!”…
Toate aceste ”preocupări” au adus învățământul din Mangalia pe o listă rușinoasă la nivelul județului Constanța, numeroase zone rurale fiind mult mai avansate la capitolul dotări.
Învățământul Mangaliei, umilit de comunele din județ!
Astfel, comuna 23 August a construit un After School în urmă cu 4 ani. Edilul Mugur Mitrana ne-a declarat că acest proiect l-a văzut ca pe o necesitate pentru copiii din zonă, ce sunt ajutați să-și facă temele și să urmeze diverse cursuri opționale gratuit. Și autoritățile publice locale din Costinești au deschis un After School tot în urmă cu 4 ani, care dispune de mobilier, material didactic și aparatură moderne. Mergem mai departe și amintim de comuna Vulturu, unde primul proiect al edilului Eugen Berbec a fost să reabiliteze integral școala și Căminul cultural! Despre comuna Peștera, condusă până de curând de către Valentin Vrabie ce să mai spunem? Aici, școala existentă a fost reabilitată cu 300.000 de euro și a fost construită o alta nouă. Mai mult, de Ziua Copilului, toți elevii au primit câte o tabletă. De altfel,
Valentin Vrabie declara într-un reportaj pentru Pro TV că ”Bugetul Primăriei este, undeva, la 1, 7 milioane de lei noi, 17 miliarde de lei vechi. După ce dau la o parte salarii și toate alea, rămân 100.000 de euro, bani de investiții. Și din acești bani, realizăm în regie proprie toate lucrările. Alimentări cu apă, pietruiri de drumuri, curățenie”.
Bugetul Mangaliei este însă mult mai generos, numai că banii au fost direcționați către lucrări ineficiente și chiar inutile (mărețul sens giratoriu!) ori către proiecte nefinalizate, aproape
să-și dea duhul, salvate pe ultima sută de metri de banii cetățenilor (Parcul de betoane Ever Green, Aleea Zidului, pardon, a Teilor).
Din toată această înverșunare și crispare a autorităților publice locale, care au invocat, obsesiv, trecutul în loc să se concentreze pe prezent, au ieșit repetenți elevii din Mangalia, iar pentru aceştia nota de trecere o reprezintă dorința de a nu se mai întoarce în orașul natal, după finalizarea studiilor.