21 noiembrie 2024 18:50

Emanuel Popescu, candidat pentru Consiliul Local Mangalia: „Energia din surse regenerabile. Ce trebuie să facă Mangalia?”

Emanuel Popescu

Emanuel Popescu

Emanuel Popescu, candidat pentru Consiliul Local Mangalia are o viziune despre cum am putea deveni independenți energetic.

„Energia din surse regenerabile. Ce trebuie să facă Mangalia?

Este clar că investițiile în sursele regenerabile sunt viitorul mai ales că acum există si banii necesari. Banii vor veni împreuna cu investitorii externi, asta pentru ca noi nu avem know-how-ul și nici tehnologia. Dar asta nu este o problemă pentru că de aceste investiții vor profita comunitățile locale.

Zona Dobrogei este una din zonele din Europa cu potențial uriaș pentru producerea de energie din surse regenerabile : soare și vânt. Toți din Mangalia știm cum bate vântul aici, în special NE-ul.

Ca să nu se spună că vorbesc din auzite am să mă prezint mai întâi: sunt Comandant de 3 ani pe o navă care lucrează într-un parc eolian din Marea Nordului, în zona economică exclusivă a Germaniei.  Parcul eolian are o putere instalată de 400 MW (comparativ, o unitate de la centrala de la Cernavoda are o putere instalată de 700 MW). O singura eoliana are puterea instalată de 6 MW.

Nava are contract pe termen de 10 ani pentru mentenanța parcului eolian. Operăm însă dintr-un port olandez și toată logistica pentru mentenanța acestui parc se face prin portul olandez aducând multe beneficii zonei respective, inclusiv angajări de forță de muncă.

La ora actuala se instalează în Marea Nordului, de exemplu în Dogger Bank, eoliene cu puterea instalata de 12 MW. La finalizarea proiectului se va ajunge la o putere instalata de 3,6 GW doar pentru acest cîmp eolian. Potențialul este uriaș.

Perioada minimă de exploatare a unui câmp eolian este de 25 de ani.

Din păcate și în această zonă am rămas în urmă. Noi si bulgarii suntem în urmă la implementarea proiectelor offshore în domeniul regenerabilelor. Până anul trecut Romania nici nu era trecută pe harta regenerabilelor offshore, însă acum există, în faza inițială de concept/planificare, 2 câmpuri pentru energie produsă din eoliene:

  • BlackSea 1 – travers Olimp/23 August – putere instalata 500 MW
  • BlackSea 2 – travers Costinești – putere instalata 1400 MW

Aceste proiecte sunt susținute de către Skyborn Renewables GmbH, o firma germana, iar turbinele cel mai probabil vor fi Siemens-Gamesa, asta deoarece sunt câteva informații pe LinkedIn in ceea ce privește angajările făcute de către Siemens-Gamesa pentru zona offshore din Romania.

Să nu uităm că pe lângă instalarea eolienelor trebuie luate în calcul și stațiile de transformare offshore si onshore, inclusiv conectarea la rețeaua națională.

Toate aceste durează, dar de toate acestea vor beneficia comunitățile locale pentru că lucrările se vor face cu mana de lucru locala, inclusiv mentenanța pe termen lung.

Sunt un adept al regenerabilelor inclusiv ca prosumator. Mi-am instalat un sistem fotovoltaic de 10 KW înainte de a începe programul AFM. În 2 ani, chiar cu preturile mici plătite în anii anteriori, mi-am acoperit 30% din investiție. Ținând însă cont de actualele prețuri la energie, cred că in maxim 3 ani voi acoperi integral investiția inițială. Deci, sistemul meu fotovoltaic, fară ajutor guvernamental, va fi plătit integral în 5 ani. Asta in condițiile in care invertorul are garanție de 5 ani iar panourile solare de 12 ani (acum există variante mult mai avantajoase).

Toata lumea mizează acum pe regenerabile iar noi nu ar trebui să așteptăm.

Ce poate face Primăria Mangalia?

Pentru consum propriu ar trebui făcut un proiect de instalarea onshore a unor turbine eoliene. De ce turbine eoliene și nu panouri solare? Pentru că eolienele ocupă mai puțin spațiu și au putere instalată  mult mai mare decît a unor cîmpuri cu panouri solare. Sunt multe comunități din Germania care au apelat la astfel de soluții și au devenit independente energetic. Așa s-ar rezolva problemele de consum energetic ale autorităților locale

Instalarea de panouri fotovoltaice pe toate clădirile care aparțin de Primăria Mangalia. Astfel s-ar putea încărca și mașinile electrice ale primăriei, reducându-se consumul de carburant.

Poate cel mai important pentru comunitate, locuri de muncă, prin atragerea investitorilor pentru folosirea portului Mangalia ca hub pentru mentenanța și instalarea câmpurilor de eoliene. O oportunitate uriașă pentru crearea de locuri de muncă pe termen mediu si lung.

Astea sunt doar câteva proiecte de început.

Bani sunt. Trebuie doar puțină voință.”

Comandat de Uniunea Salvați România,
pentru Ediția de Sud, www.editiadesud.ro
CUI mandatar financiar coordonator: 41240005

Pe aceeași temă:

 

(VIDEO) Semiran Abdurefi, candidatul USR pentru Primăria Mangalia: Trebuie să demonstrăm ce am reușit să facem pentru comunitatea care ne-a ales în funcțiile publice