Festivalul „Stratonis“ şi-a închis porţile
În perioada 27-30 august, la Tuzla, a avut loc prima ediţie a Festivalului „Stratonis Fest“, o manifestare dedicată artei la malul mării. Circa 100 de locanici, alături de actori, dansatori, muzicieni şi specialişti în arta cinematografică au participat la manifestarea găzduită de Centrul pentru Tineret „Ion Creangă“ din Tuzla şi susţinută de primarul comunei, Constantin Micu.
Festivalul a purtat numele „Stratonis“ în amintirea vechii colonii greceşti care a existat, în urmă cu două milenii, pe actuala locaţie a comunei Tuzla. Potrivit directorului festivalului, Ciprian Broască, în cadrul manifestării au avut loc 15 workshop-uri: de teatru, de dezvoltare personală, de muzică, teatru de păpuşi, dans, toate interactive. „A fost un festival total, în care au fost implicaţi extrem de mulţi localnici, în special tineri şi copii, dar şi foarte mulţi voluntari. Alături de ei au venit artişti cunoscuţi ai scenei româneşti, dar şi muzicieni de renume. Vrem ca, la următoarea ediţie, festivalul să se transforme într-o competiţie. Vom organiza concursuri pe fiecare dintre domeniile incluse în eveniment: teatru, fotografie, pictură, dans etc. “, ne-a declarat Ciprian Broască, directorul festivalului.
Directorul artistic al manifestării, regizorul Felix Crainicu spune că festivalul va avea, cu siguranţă, multe alte ediţii, ţinând cont de succesul obţinut cu premiera de anul acesta: „A fost vorba despre o piatră de temelie, un început de bun augur. S-a muncit mult, dar am avut parte de participanţi foarte tineri, receptivi, care ne-au uşurat mult munca. Cred că, de la anul, festivalul se va extinde pe întreg sudul litoralului, pentru că am văzut că există sete de cultură, de artă, de frumos“.
Unul dintre profesorii ce a participat, în mod direct, în cadrul work-shop-urilor festivalului este Ştefania Istrate, profesor de muzică la Palatul Naţional al Copiilor. Aceasta a declarat, pentru „Ediţia de Sud“, faptul că micuţii cu care a lucrat au fost extrem de deschişi la nou: „Am găsit la Tuzla zeci de copii frumoşi, talentaţi, dar şi o organizare exemplară, începând cu edilul comunei, Constantin Micu, continuand cu profesorul Ciprian Broască, ce a stat alături de noi în fiecare zi, punându-ne la dispoziţie acest complex minunat şi terminând cu copiii aceştia la fel de talentaţi ca aceia pe care îi pregătesc la Palatul Naţional“.