14 septembrie 2024 0:42

(FOTO) Cum a reușit doamna Stănica din Dulcești să își ducă pasiunea pentru flori la rangul de artă. Într-un adevărat colț de rai, cultivă hectare de lalele și narcise albe

Florile de la Dulcești

Florile de la Dulcești

Un colț de rai despre care nu mulți localnici din zonă știu se află în satul Dulcești. Pe câteva mii de metri pătrați și în mai multe sere, o doamnă inimoasă și îndrăgostită de ceea ce este frumos, cultivă lalele, narcise albe, crini imperiali, dar și trandafiri și plante aromatice. Pe care le vinde, în fiecare week-end, în oborul duminical de la Mangalia.

Îndrăgostită de flori a fost de când se știe, însă pasiunea doamnei Stănica Popovici din Dulcești s-am transformat în artă. Primăvara, colțul de rai de la Dulcești, este plin de culoare și miros: lalele, narcise, crini, trandafiri și sute de pomi fructiferi, înfloriți, fac din livada doamnei Stănica o oază de liniște și frumos.

Doamna Stănica a lucrat 16 ani în Italia: și-a lăsat gospodăria în urmă, pentru a îngriji, la fel ca ale mii de badante, bătrânii altora. S-a întors acasă în urmă cu cinci ani și, cu agoniseala din Italia, a reușit să își îndeplinească visul.

„Într-o perioadă în care nu reușeam să vindem merele din livadă, mi-am făcut eu o socoteală: să fac lichior din mere, pentru doamne. Am luat 25 de butoaie, de 300 de litri, mi-am făcut eu socotelile mele, că o să câștig ceva bani.

Până la urmă, am renunțat. Am vândut din butoaie, pe altele le-am dat la schimb, pe bulbi. Eu am avut șase hectare pline cu lalele. În Italia am cunoscut doi vârstnici, la care ma duceam în timpul liber, să îi ajut la treabă și drept plată îmi dădeau bulbi. I-am plantat, aici, în Dulcești, dar, la un moment dat, am renunțat la ei, am arat și am pierdut mulți.

Apoi, în Franța, unde am muncit o perioadă, am găsit o doamnă care mi-a spus că are un cumnat care, în schimbul butoaielor pe care le mai aveam, vrea să îmi dea bulbi. Și, așa, mi-au fost aduși sacii cu bulbi acasă. Bulbii pe care îi vedeți înfloriți acum”.

Povestea narciselor își are rădăcinile chiar în Dulcești: „O vecină m-a rugat să îi vând la piață narcisele din curte. Când am văzut că se vând, mi-am spus că vreau să am și eu. Am tot căutat albe, până am găsit o doamnă de la Bacău, care mi-a vândut 30 de kilograme. Apoi, am mai luat 80 de kilograme, pentru ca, într-un final, să cumpăr o tonă”.

În același colț de rai, doamna Stănica a plantat și crini imperiali: a investit 50.000 de lei, iar în serele imense în care muncește, non-stop, pregătește plantele aromatice: rozmarin, măghiran, oregano… De fapt, cam toate plantele aromatice care există pe piața europenă, în general.

Pe lângă sere, doamna Stănica mai are și câteva hectare de pomi, mai ales meri, care, zilele acestea sunt toți, în floare.

Dacă și voi sunteți pasionați de horticultură ca și ea sau, pur și simplu, vreți să cumpărați plante aromatice – pentru care veți primi, cu siguranță, sfaturi de îngrjire, o găsiți la fiecare sfârșit de săptămână în Oborul din Mangalia.

 

Florile de la Dulcești
Florile de la Dulcești