6 decembrie 2024 23:09

60 de kilograme de aur turcesc, confiscate de DIICOT. Percheziţii şi la Constanţa

http://youtu.be/WgP3FaEI1Sg

Procurorii  Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism-Serviciul  Teritorial Alba Iulia  impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, Garzii de Coasta si Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate  Alba au procedat, in data de 10.12.2013,  la efectuarea unui numar de 225 perchezitii domiciliare pe raza mai multor judete din Romania, in cadrul unei actiuni care vizeaza   destructurarea unei grupari infractionale organizate, formata din 91 de persoane, specializata in savarsirea de infractiuni de contrabanda si comercializare pe teritoriul Romaniei a produselor supuse marcarii, fara a fi marcate.

Procurorii D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Alba Iulia, au inceput la data de 09.12.2013 urmarirea penala fata de un numar de 91 de invinuiti, in cauza existand suspiciunea rezonabila ca in cursul anului 2013, pe raza judetului  Constanta s-a constituit o grupare infractionala organizata, structurata pe doua paliere, avand ca scop savarsirea unor infractiuni de contrabanda cu bijuterii din aur aduse din Turcia.

Aceasta grupare, a fost constituita la initiativa invinuitului  B.S, cetatean turc, care detinea o firma de transport international de persoane, cu autocare, atat pe ruta Turcia-Romania cat si pe alte rute internationale.

Necesitatea constituirii acestei grupari, a rezultat din intentia infractionala a unor mari vanzatori de bijuterii din aur, din Romania si Europa, de a primi fara a fi supuse unui regim vamal (taxe vamale si accize), dar mai ales neevidentiate si nedeclarate catre autoritatile fiscale ale statului, in vederea crearii posibilitatii comercializarii lor „la negru”, cantitati foarte mari de bijuterii din aur, care erau astfel nedeclarate si vandute ulterior neinregistrat, respectiv nefiscalizat (fara TVA si impozit pe profit), prin magazinele detinute de mai multe societati comerciale din Romania si alte tari din Europa.

Activitatea infractionala a gruparii infractionale organizate se realiza pe doua paliere.

Astfel, bijuteriile erau aduse din Turcia cu autocarele firmei apartinand invinuitului B.S, pe baza de comanda facuta de diferiti bijutieri catre membrii gruparii  sau direct in Turcia. Dupa introducerea in tara, bijuteriile erau depozitate/ascunse in spatii special amenajate pentru disimulare, ulterior fiind distribuite unor  carausi, care folosindu-se de mai multe autoturisme special modificate in ceea ce priveste constituirea unor spatii disimulate, le transportau in Romania, Bulgaria, Polonia, Ucraina, Serbia, Ungaria, Austria, Germania, Italia si  Macedonia, catre diferite magazine de bijuterii si colectau sumele de bani aferente comenzilor.

Totodata, membrii gruparii infractionale desfasurau si o activitate inversa, de colectare a bijuteriilor declasate si de transport in Turcia, la schimb pentru bijuterii noi sau contra cost iar in urma topirii lor erau folosite in procesul de productie de catre bijutierii turci. Aceasta activitate era derulata, de asemenea, nu numai pe teritoriul Romaniei, ci si pe teritoriul altor state (Serbia, Polonia, Ucraina, Austria, Italia, Ungaria, Germania, s.a.).

Pana in prezent au fost ridicate  aproximativ 60 Kg bijuterii din aur. Cea mai mare cantitate identificata la un transport intern a fost de aproximativ 20 kg.

La sediul D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Alba vor fi aduse in vederea audierii un numar de  100 persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Departamentul de Informatii si Protectie Interna, Serviciul Roman de Informatii si Directia Operatiuni Speciale.

Actiunea a fost efectuata cu sprijinul  Directiei Generale Antifrauda Fiscala.Mentionam ca invinuitii din prezenta cauza beneficiaza de garantia legala si  constitutionala a prezumtiei de nevinovatie.

Comunicat al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism