În cadrul negocierilor pentru CMM 2019, sindicatul din şantier solicită salarii şi recompense mai mari pentru angajaţi. Paralel, conducerea a semnat primul contract important!
Liderul Sindicatului Liber „Navalistul” din cadrul Şantierului Damen Shipyards Mangalia, Laurenţiu Gobeajă, a declarat pe Ediţia de Sud că mâine, 15 ianuarie, are programată începând cu ora 14.00 o nouă rundă de negocieri cu conducerea companiei pentru Contractul Colectiv de Muncă pentru anul în curs. “Prima şedinţă am avut-o luni, 7 ianuarie 2019. Principalele solicitări vizează creşterile salariale şi promovarea în grilă a 40% dintre angajaţi. Mai dorim acordarea unei recompense în cuantum a trei salarii pentru cei care ies la pensie după 20 de ani de muncă în cadrul șantierului, cât și un spor de 150% pentru cei care vor lucra în zilele de sărbătoare legală”.
Liderul de sindicat a mai declarat faptul că numărul salariaţilor a crescut uşor comparativ cu anul trecut, în prezent, în şantier lucrând peste 1.800 de persoane. “S-au mai făcut angajări, iar volumul de lucru, deşi nu este la capacitate maximă, a crescut. S-a semnat, déjà, un contract pentru construcţia a două nave care transportă atât pasageri, cât şi autoturisme. În plus, se negociază, în prezent pentru construcţia a două nave de croazieră. Cel mai probabil, volumul de muncă va atinge cota maximă în luna aprilie, deoarece până atunci se vor face aprovizionări, dar şi proiectele necesare construcţiei navelor”, a mai precizat Laurenţiu Gobeajă.
Revenind la negocieri, sindicaliștii doresc modificarea grilelor de salarizare, astfel încât diferența dintre grile să fie semnificativă și motivantă, comparativ cu sistemul actual de grile, unde diferența medie este de aproximativ 20 de lei, o sumă prea mică pentru a motiva salariații. Sindicaliștii propun ca diferența între grile să fie cuprinsă între 150 și 180 de lei, dar și stabilirea unei grile de salarizare bazate pe nivele minime pentru fiecare categorie de salariați, utilizând coeficienți minimi de ierarhizare, în raport cu salariul minim pe economie.
De asemenea, sindicaliștii propun acordarea unui spor de fidelitate pentru angajații cu vechime. Sporul ar urma să se dea pentru vechime neîntreruptă în societate, la data de 31 decembrie a.c., iar propunerea este să fie în valoare de: 720 de lei pentru salariații cu vechime între 2 și 4 ani, 1.440 lei pentru salariații cu vechime între 5 și 10 ani și 2.880 lei pentru cei cu vechime de peste zece ani.
Pentru salariații care se pensionează se doreşte acordarea unei recompense de sfârșit de carieră în cuantum de 2 salarii de bază brute, iar pentru angajaţii cu o vechime neîntreruptă în societate de minim 20 de ani se doreşte acordarea unei recompense de trei salarii de bază brute, avute la data pensionării, cu condiția informării angajatorului, în termen de maxim zece zile, cu privire la decizia de pensionare.
Referitor la orele suplimentare, propunerea sindicaliștilor este ca acestea să nu depășească, anual, un total de 360 de ore. Iar pentru cei care lucrează în timpul sărbătorilor legale, să primească un spor de 150%.
În plus, fiecare salariat are dreptul la un bonus pentru respectarea Regulamentului Intern şi a Normelor de Sănătate şi Securitate în Muncă. De asemenea, angajaţii vor primi echipament individual de protecţie constând în bocanci/pantofi, salopetă, haină vătuită, vestă, cască, ochelari, mănuşi etc.
Persoanele care îşi desfăşoară activitatea în mediu cu surse de radiaţii sau generatori de radiaţii vor primi un spor pentru condiţii periculoase de 20%, calculat asupra salariului tarifar.
Se vor acorda zile libere pentru căsătoria civilă (5 zile), naşterea unui copil (5 zile) pentru decesul soţului/soţiei, copiilor, părinţilor, socrilor, 5 zile, iar pentru decesul bunicilor 1 zi.
Nu în ultimul rând, se vor da prime de Paşte, Crăciun, dar şi bilete de odihnă.
Buna sunt schelar am peste 10 ani de experienta