30 octombrie 2024 5:51

La Jupiter, puteţi deveni scufundător cu atestat în numai trei săptămâni

Pasionaţii de scufundări marine, dar şi turiştii care îşi petrec sejurul la mare, în sudul litoralului, au posibilitatea să urmeze cursurile şcolii de scufundări din micul golf din faţa Hotelului „Hercules“. Aici, scafandri profesionişti, sub conducerea lui George Lipoveanu, vă vor dezvălui frumuseţile din apele Mării Negre: flora, fauna, dar şi o parte a zidului Cetăţii Callatis.

„Avem trei instructori specializaţi, cu peste 6.000 de ore de scufundări. Cursul durează şapte zile pentru cei ce doresc să facă scufundări marine până la 12 metri. Pentru cei ce vor să depăşească această barieră, antrenamentul este de trei săptămâni şi se ajunge până la 36 de metri“, ne-a declarat George Lipoveanu.

La Jupiter nu se face, în adevăratul sens al cuvântului, “scuba diving“. „Când vorbeşti de scuba diving spui o pereche de labe de înot şi o mască cu o ţeavă de respirat, în timp ce “diver“-ul dă din picioruşe la doi metri adâncime. Scufundarea de agrement este cu totul altceva, nu se compară, firesc, nici cu scufundările profesionale, dar nici cu bălăceala “scuba“. Turistul care vine la mine pentru a face scufundări este echipat cu tot ce îi trebuie: costum de neopren, destul de subţire pentru perioada aceasta a anului, butelii de oxigen şi aparat de respirat. În plus, este iniţiat de către instructori de la noi, scufundători profesionişti cu brevete internaţionale, în „Dicţionarul de scufundare“, adică i se explică ce e beţia adâncurilor, codurile de semnalizare, întreg alfabetul scufundării“, ne spune George Lipoveanu. La finalul cursurilor primiţi şi un atestat de scufundător amator.

Peşti şi plante carnivore, alături de vestigii istorice, „oferta“ mării în sudul litoralului

Ce găsesc în adâncuri cei ce se încumetă să facă o vizită zeului Poseidon? În afara speciilor de peşti, nu de puţine ori marea a scos la iveală şi comori lucrate de mâna omului: ancore genoveze, romane, vechi de peste 2.000 de ani. Acestea sunt din plumb şi au câteva kilograme greutate.

În ultimii ani, turiştii care s-au scufundat în zona Jupiter au reuşit să vadă şi rândunele de mare, specie pe care pescarii bătrâni nu o mai zăriseră de 30 de ani şi care aduce foarte mult cu păunii, prin coloritul viu al solzilor. Vă mai puteţi întâlni cu delfini, pisici de mare, dar şi „câini de mare“, specie de rechin autohtonă şi unul dintre cei mai feroce locuitori ai Mării Negre.

În plus, aici, puteţi admira şi una dintre puţinele plante marine carnivore, perene, ce se dezvoltă de minune într-un mediu mai puţin prietenos: cel sulfuros. Cystoseira, căci despre ea este vorba, este deosebit de rară la Marea Neagră, cel mai bine dezvoltându-se travers de Cap Aurora până la Mangalia, zona fiind una deosebit de bogată în sulf.

1 thought on “La Jupiter, puteţi deveni scufundător cu atestat în numai trei săptămâni

Comments are closed.