Licitaţie pentru spaţii comerciale, la Mangalia. Mai mulţi consilieri locali vor să îşi deschidă cafenele în centrul oraşului!
Centrul Mangaliei va deveni, în cel mai scurt timp, similar celor din staţiunile turistice cu tradiţie din ţară , dar şi din lumea largă. Terase cu umbrele generoase, miros de cafea şi bere, alături de suave acorduri muzicale, vor crea o atmosferă de litoral turcesc, grecesc sau chiar de… Monte Carlo!
Şi asta pentru că, în cea mai recentă întâlnire a consilierilor locali din Mangalia, a fost aprobată scoaterea la licitaţie a cinci spaţii aflate în zona Monumentului Eroilor: fostul sediu PSD (care va funcţiona pe Bulevardul 1 Decembrie 1918), fostele sedii ALDE şi UNPR, alături de un spaţiu situat lângă Biblioteca Mangalia şi unul în care au funcţionat, zeci de ani, Loteria Română şi un atelier foto.
Zonă centrală, la doi paşi de mare, plină de turişti şi localnici, într-un cuvânt, un El Dorado al investiţiilor în alimentaţie publică. Şi, asta, nu pe termen scurt: contractul de închiriere al spaţiilor va fi încheiat pe numai puţin de 20 de ani!
Poate, tocmai acest potenţial boom economic pe care îl oferă spaţiile cu pricina, i-a determinat şi pe unii aleşi locali să îşi dorească să participe la licitaţia publică! Atât de mult, încât, în sala de şedinţe, au mai rămas doar 11 din cei 19 consilieri în funcţie, în momentul în care secretarul primăriei a anunţat că persoanele cu interes patrimonial nu pot participa la vot.
Cei patru aleşi ai PSD Mangalia din sală au ales să rămână la vot: “Noi nu venim din zone antreprenoriale şi nu avem aşa posibilităţi materiale precum colegii de la PNL. Dar, văd că toată lumea vrea să deschidă cafenele în fostul sediul PSD”, a spus, în timpul şedinţei, liderul PSD Mangalia, Neculai Tănasă.
Grupul PER a părăsit primul sala de şedinţe: “Toţi trei facem parte din Asociaţia “Noi Suntem Mangalia“, care intenţionează să participe la licitaţie cu scopul de a înfiinţa o cantina pentru vârstnici şi cei nevoiaşi, unde să mănânce gratis. Noi, consilierii PER, am anunţat de la începutul şedinţei că ne retragem de la dezbateri şi de la vot. Ştiam că se va ajunge la o dilemă: erau mulţi consilieri PNL care ar fi vrut să participe la licitaţie, dar nu mai rămâneau destui să voteze proiectul“, ne-a declarant liderul PER, Ozghiun Menabit.
Potrivit acestuia, cel puţin încă doi alţi aleşi PNL prezenţi în sală ar fi vrut să părăsească sala de şedinţe, dorind să participe la licitaţie.
În cele din urmă, proiectul a trecut de votul aleşilor urbei, cu patru voturi PSD şi 7 PNL. Au părăsit şedinţa trei liberali, trei ecologişti şi reprezentantul Pro România (un alt membru PSD nu a participat la şedinţă).
Să vedem şi ce condiţii trebuie să îndeplinească, atât consilierii locali ce doresc să îşi amenajeze terase în buricul târgului, dar şi alţi cetăţeni ai Mangaliei (şi nu numai), cu dare de mână.
Patru criterii stau la baza atribuirii spaţiilor: cel mai mare nivel al chiriei oferit în plicul cu care se participă la licitaţie (40% din totalul punctelor), capacitatea economico-financiară a ofertanţilor (cifra de afaceri pe ultimii trei ani – 35%), protecţia mediului – 15% şi alte condiţii specifice, impuse de natura bunului închiriat – 10%.
Ofertele vor fi “în plic” şi vor fi depuse la primărie sau la un loc precizat în viitorul anunţ de licitaţie, lansat de autorităţile locale. Menţionăm, aici, faptul că primăria este obligată să posteze anunţul de licitaţie în Monitorul Oficial, într-un cotidian national şi unul local, precum şi pe pagina mangalia.ro.
Destinaţia, obligatorie, a spaţiilor de închiriat va fi de restaurant, cafenea, cofetărie sau bar. Ofertanţii trebuie să achite, la înscrierea la licitaţie, o garanţie de participare de două chirii lunare.