Mica Unire, sărbătorită în instituţiile de învăţământ din Mangalia
Comunicat de presă
În aceste zile, unele instituții de învățământ din Mangalia, printre care: Colegiul Economic, Școala cu clasele I-VIII „Gala Galaction” și Grădinița Nr. 2 din Mangalia, care face parte din structura Liceului Teoretic „Callatis” din localitate, au organizat manifestări cultural-științifice pentru a sărbători Mica Unire de la 24 ianuarie 1859. Organizatorii au invitat specialiștii Muzeului „Callatis”, din cadrul Complexului Cultural din Mangalia, pentru a le vorbi elevilor și preșcolarilor despre evenimentele care, desfășurate în urmă cu 157 de ani, au avut ca rezultat Unirea Moldovei cu Țara Românească.
Astfel, vineri, 22 ianuarie 2016, ora 13.00, prof. documentarist Ibolya Negoiță și echipa pedagogică a Colegiul Economic din Mangalia au organizat, la Centrul de Documentare și Informare al instituției, un eveniment cultural-științific prin care a fost marcată ziua de 24 ianuarie 1859. Activitatea a fost deschisă de prof. Mihai Sandu, care a prezentat importanța Unirii din anul 1959 și tot el a fost cel care a formulat concluziile, la sfârșitul manifestării. Alături de prof. Ibolya Negoiță și prof. Mihai Sandu, la activitate au mai fost prezenți prof. Nelida Ismail și prof. Simona Ciobănel – directorul instituției.
Invitat la activitate, cercetătorul științific dr Sorin Marcel Colesniuc, vicepreședintele Asociației de Balcanistică și Slavistică din România, le-a vorbit elevilor despre evenimentele care au contribuit la Unirea Moldovei cu Țara Românească, printre acestea fiind: dezbaterile electorale din cadrul grupărilor politice din Moldova; desemnarea și alegerea colonelului Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei, în ziua de 5 ianuarie 1859; discutatrea alternativei dublei alegeri la București, de către delegația moldoveană plecată spre Constantinopol să notifice alegerea lui Cuza; pregătirile unioniștilor din Țara Românească pentru unire și, mai ales, mobilizarea populației în acest sens; dezbaterile Adunării elective din București; ședința secretă în care deputații au căzut de acord în privința susținerii lui Cuza ca domn și în Muntenia; votul din ședința publică în urma căruia Al.I. Cuza a fost ales domnitor și în Țara Românească; reacția Marilor Puteri din Europa; însemnătatea zilei de 24 ianuarie 1859 pentru istoria românilor.
Tot vineri s-a desfășurat, la Școala cu clasele I-VIII „Gala Galaction” din Mangalia, o activitate dedicată zilei unirii Moldovei cu Muntenia. Din partea Complexului Cultural din Mangalia a fost prezentă muzeograf Liliana Bădin, care le-a vorbit elevilor din toate cele patru clase de a IV-a, despre importanța zilei de 24 ianuarie 1859, despre Cuza și familia sa. Au participat la eveniment, alături de elevi, profesorii-învățători: Mona Biștea, Lidia Bleandă, Adina Bureață și Elena Tiron.
Grădinița Nr. 2 din Mangalia, care face parte din structura Liceului Teoretic „Callatis” din localitate, a sărbătorit Mica Unire prin organizarea unei activități culturale de către profesor-învățător preșcolar Mihaela Balint. Muzeograf Liliana Bădin le-a povestit preșcolarilor, pe înțelesul lor, ceea ce s-a întâmplat pe vremea când Al.I. Cuza a fost ales domnitor în Moldova și Muntenia și cum a făcut el dreptate pe parcursul celor șapte ani de domnie. La sfârșitul activității, la care au participat și profesorii-învățători preșcolari: Victoria Radu, Elena Spânu și Victoria Ilie, copiii au dansat Hora Unirii.