23 noiembrie 2024 22:51

Partidul România Unită rămâne, în continuare, fără sediu

Reuniţi în şedinţă extraordinară, consilierii locali au dat vot negativ unor proiecte ce vizau organizarea unor evenimente pe raza municipiului, dar şi acordarea unui sediu unei filiale a unui partid nou înfiinţat în localitate. Concret, majoritatea consilierilor prezenţi în sala de şedinţe a primăriei a respins proiectul de hotărâre înaintat de Direcţia Turism, ce prevedea organizarea mai multor evenimente în prima jumătate a acestui an: Ziua Unirii, Lumină de la Malul Mării, Ziua Copilului sau participarea la Târgul de Turism al României.

Motivul ar fi unul simplu, spun aleşii care au votat împotrivă: în proiectul ce cuprinde lista acestor evenimente nu sunt anexate şi sumele de bani necesare organizării lor. Trebuie menţionat faptul că, dacă anii trecuţi astfel de manifestări, menite, spun angajaţii Direcţiei de Turism, să popularizeze sudul litoralului, erau organizate din banii colectaţi din taxa de promovare, în 2016 acest lucru nu mai este posibil, întrucât aceasta a fost eliminată. Directorul Direcţiei Turism, Dumitru Filip, afirmă că proiecte similare au fost votate, în fiecare an, de consilierii locali, chiar dacă acestea nu prevedeau contribuţia financiară a primăriei. “Cred că, totuşi, trebuie evitată situaţia aceasta, în care să aprobăm evenimentele fără sumele de bani. În momentul în care ne va fi pus pe masă bugetul pe 2016, adică în câteva zile, putem aproba şi evenimentele şi cheltuielile cu acestea”, a declarat viceprimarul oraşului, Bogdan Maganu.

Un proiect suplimentar pe ordinea de zi a vizat acordarea unui sediu Partidului România Unită – filiala Mangalia, condus de fostul consilier local Ioan Negrea, însă, de data aceasta proiectul a întâmpinat opoziţia edilului local, Cristian Radu: “Trebuie să amânăm, cel puţin deocamdată, luarea unei decizii. În această perioadă lucrăm la o reaşezare a mai multor instituţii, în sedii ce aparţin ADPP Mangalia. De exemplu, există un proiect aprobat acum doi ani, cu o valoare de sute de mii de euro, privind mansardarea Şcolii nr. 5. Încă de atunci am spus că nu mi se pare o idee bună, cu aceşti bani am putea construi o şcoală nouă. Dorim să mutăm sediul AJOFM şi să cedăm acest spaţiu tot Şcolii nr. 5. Totodată, Serviciul Evidenţa Persoanelor, aflată într-un spaţiu ce aparţine Poliţiei Naţionale, la marginea oraşului, funcţionează într-o incintă insuficient de mare şi, de aceea, vrem să mutăm instituţia în locul Cadastrului, pe strada Delfinului. Suntem în reaşezări şi nu cred că, astăzi, putem aproba unui partid politic, un sediu”.

Consilierul local Dan Moldovan şi-a reamintit, însă, că în urmă cu câteva şedinţe, consilierii luaseră decizia să fie de acord cu orice solicitare similară a partidelor politice. Mai mult, spune acesta, Partidul România Unită este unicul ce solicită un spaţiu la ora actuală, având girul Comisiei Juridice.

Nu în cele din urmă, consilierul Paul Foleanu a spus că nu trebuie puse în aceeaşi balanţă solicitările partidelor politice cu cele ale unităţilor de învăţământ: „Din păcate, în momentul în care PNL a renunţat la sediul din curtea Şcolii Gala Galaction a făcut-o în baza unui contract pe un an, care a expirat chiar azi (n.r. vineri, 22 ianuarie). În plus, şcoala nu a avut voie să facă lucrări de modernizare, ci, prin acelaşi contract, se angaja doar să dea cu var. Directorul şcolii a făcut nenumărate referate către primărie, pentru soluţionarea problemei, dar nu i s-a răspuns”, a arătat consilierul local.

Proiectul nu a trecut decât de votul a nouă consilieri, din cei 13 necesari pentru aprobarea cedării sediului către PRU.