23 noiembrie 2024 14:24

Pentru a-i potoli pe turiştii nesăbuiţi, salvamarii cer reînfiinţarea Poliţiei Plajei

lipoveanuAsociaţia „Hercules“ a Salvamarilor din sudul litoralului a organizat o conferinţă de presă ce s-a dorit un bilanţ final al acestui sezon, destul de zbuciumat din punctual de vedere al salvatorilor de la malul mării. Totodată, responsabilii Serviciului Salvamar cuprinsîntre Eforie şi Vama Veche, au prezentat câteva dintre doleanţele şi propunerile pentru îmbunătăţirea sezonul estival 2016. Au fost prezenţi la eveniment şefii societăţilor de Salvamar din zonă: George Lipoveanu, preşedintele Club Nautic Callatis, Nichi Coitu – liderul salvamarilor din Costineşti, Viorel Bara – 2 Mai-Vama Veche şi Vasile Borteş – Olimp-Mangalia.

Bilanţ trist al acestui sezon: pe întreg litoralul, numai puţin de 53 de persoane, în marea majoritate turişti, au pierit în valurile mării: “Au fost două sau trei săptămâni de furtuni mari şi nesăbuiţi au fost destui care să se arunce în valuri, în ciuda steagurilor de semnalizare arborate pe foişoare. Cei mai liniştiţi, paradoxal, sunt tinerii din Vama Veche. Pe litoralul sudic am avut aproximativ 300 de turişti salvaţi de la înec, dintre care foarte mulţi dintre ei au avut nevoie de serviciile celor de la Ambulanţă. Am recuperat şi redat familiilor zeci de copii pierduţi. Multe dintre aceste probleme ar putea fi uşor rezolvate prin reînfiinţarea Poliţiei Plajei, organism care a dispărut acum trei-patru ani. Salvamarii nu au atribuţii în sancţionarea celor recalcitranţi, o poate face doar un poliţist. Ne dorim ca, prin intermediul mijloacelor de comunicare în masă, să reuşim să sensibilizăm guvernanţii pentru readucerea poliţiştilor pe plajele româneşti”, a subliniat George Lipoveanu, preşedintele Clubului Nautic Callatis.police

Pentru 2015 salvamarii îşi doresc câteva lucruri pe care le promovează de ani de zile, dar care, nici până la ora actuală nu şi-au găsit ecou în rândul guvernenţilor. În primul rând, firmele de salvamar îşi doresc contracte ferme, pe minimum 3 ani şi nu anuale, ca până acum, fapt că întârzie venirea banilor de la Guvernul României: „În fiecare an, banii pentru contracte vin cu o întârziere de câteva luni. Acest lucru se datorează întârzierii licitaţiilor pentru Serviciul Salvamar. În 2015, abia la jumătatea lunii iunie s-a reuşit o încredinţare direct a acestui serviciu pentru că, dacă se organiza o licitaţie, am fi ajuns în luna decembrie fără salvamari pe plajă. Personal, am achitat ultimul bănuţ băieţilor care au stat la foişoare din banii mei, urmând să îmi recuperez cei 570.000 de lei, de la primărie. Ar fi mult mai simplu şi pentru noi să avem contracte pe 3-5 ani, astfel că ne-am putea pregăti mult mai uşor oamenii, care ar fi angajaţi pe termen mai lung, iar noi, administratorii firmelor de salvamar, am avea un motiv în plus să ne dorim să investim în echipamente, care sunt extreme de costisitoare“, a arătat, în cadrul conferinţei, George Lipoveanu.

Potrivit acestuia, pe plajele din sud au acţionat, în acest sezon, 87 de salvamari, dar, pentru a putea face faţă fluxului mare de turişti, în foişoare ar trebui să fie peste 120 de salvatori.

1 thought on “Pentru a-i potoli pe turiştii nesăbuiţi, salvamarii cer reînfiinţarea Poliţiei Plajei

  1. Eu inteleg ca se ineaca multi turisti, dar privit din perspectiva unui inotator cu experienta, situatia este de-a dreptul . Nu poti sa inoti pe distante lungi ca vine un salvamar si te ameninta cu bataia. Pai daca fac o drumetie pe munte vine vreun salvamontist sa urle la mine ca pot sa cad?
    Le multumesc pentru grija, imi asum riscul, dar mi se pare penibil sa nu pot sa inot decat in apa pana la brau si sa risc sa imi iau mai degraba o amenda sau o vasla in cap daca indraznesc sa nu accept bascalia vreunui salvamar cu chef de scandal. E suficienta o atentionare, Multumesc frumos, sunt pe raspunderea mea.
    In tari care traiesc din turism (Grecia, Turcia, Spania) nu vine nimeni sa te ameninte ca iti da o vasla in cap daca vrei sa inoti in largul marii. La noi, ce sa mai zic…

Comments are closed.