22 noiembrie 2024 23:35

Prezent la Sfântul Mormânt, protoiereul Vasile Cârlan a fost la un pas să piardă Lumina primită într-o atmosferă, înălţătoare, dar vecină cu haosul!

2Lumina Sfântă reprezintă pentru creștinii ortodocși o minune care se întâmplă în fiecare an la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paștelui Ortodox. Mulți o consideră cea mai veche minune anuală atestată a lumii creștine. A fost documentată consecvent din 1106, mențiunile anterioare fiind sporadice.

În sâmbăta de dinaintea Paștelui, la prânz, patriarhul grec, împreună cu clerul lui înveșmântat în straiele sacerdotale și urmat de patriarhul armean cu clerul lui și cu episcopul copților, mărșăluiesc în procesiune grandioasă și solemnă, și cântă imnuri, de trei ori în jurul Sfântului Mormânt. După încheierea procesiunii, Patriarhul Ortodox al Ierusalimului sau alt arhiepiscop ortodox citește rugăciunea Pogorârii Sfintei Lumini, își dă jos robele și intră singur în mormânt. Prelații armeni și copți rămân în anticameră, unde spun că ședea îngerul când s-a arătat femeii credincioase (Maria Magdalena) după învierea lui Iisus. Atunci, adunarea cântă „Doamne miluiește” până când Lumina Sfântă coboară și aprinde candela „neadormită” de unde patriarhul aprinde peste 33 de lumânări legate împreună. În tot acest timp patriarhul este urmărit de prelații armeni și copți. Înainte de a intra în Mormântul Domnului, patriarhul este examinat de autorităţile israeliene pentru a se dovedi că nu poartă cu sine mijloace tehnice de aprindere a focului.

An de an, au devenit tradiţie două evenimente neliturgice ce preced celebrarea ritului Luminii Sfinte din Marea Sâmbătă. Primul, perchiziţionarea Sfântului Mormânt, care durează o oră şi are ca scop îndepărtarea oricărei surse de foc din interiorul lui. Percheziţia implică trei inspecţii separate, care încep la ora 10:00, şi este condusă de un paznic musulman stabilit pentru Sfântul Mormânt, în prezenţa clericilor armeni, copţi şi iacobiţi. Cel de-al doilea eveniment neliturgic, sigilarea uşii Sfântului Mormânt, se petrece la ora 11:00. Garda musulmană pune o bandă albă printre cele două mânere ale uşii, sigilând-o cu ceară. În jurul orei 12:30, patriarhul ortodox vine în Biserica Învierii, unde corurile cântă în limbile greacă şi arabă “Învierea Ta Hristoase, îngerii o laudă în ceruri şi pe noi pe pământ ne învredniceşte cu inimă curată să Te slăvim!”.

Urmat de episcopi şi ceilalţi clerici, înconjoară de trei ori Sfântul Mormânt, oprindu-se în faţa intrării. În timp ce se cântă “Lumină lină”. Patriarhul îmbrăcat numai în stihar intră înăuntru însoţit de episcopul armean, care rămâne în Capela Îngerului, după care uşa este închisă. În interior, Patriarhul îngenunchează înaintea dalei de marmură ce acoperă mormântul, pe care se află o candelă neaprinsă şi cărticica cu rugăciunea Luminii Sfinte. Cartea este ţinută deschisă de o lumânare neaprinsă. Patriarhul are asupra sa patru mănunchiuri de lumânări neaprinse, fiecare conţinând câte 33 de bucăţi. Cu acestea va transmite Lumina Sfântă. În lumina slabă a Sfântului Mormânt, începe să citească rugăciunea pentru pogorârea Luminii Sfinte.

După ce rosteşte această rugăciune, Sfânta Lumină aprinde candela de pe Sfântul Mormânt şi cele patru legături de lumânări. Patriarhul iese în Capela Îngerului unde dă unul din mănunchiuri episcopului armean, apoi, printr-o deschizătură a Sfântului Mormânt, dă lumină unui preot arab ortodox, care o duce în Biserica Anastasis pentru a o împărţi credincioşilor. La cealaltă deschizătură, înmânează un alt mănunchi de lumânări, încât lumina să poată fi luată de catolicosul armean. Bate apoi la uşă şi când se deschide, iese împreună cu episcopul armean, trecând flacăra preoţilor copţi şi iacobiţi, precum şi celorlalţi care aşteaptă afară. Patriarhul se întoarce apoi la reşedinţa sa.

Acest ceremonial este unic, îţi dă un sentiment aparte şi trebuie trăit măcar o dată în viaţă, o spun toţi cei care au mers pe urma paşilor Mântuitorului Iisus Hristos.

La primirea Luminii Sfinte, a fost martor şi protoiereul Vasille Cârlan Mangalia, care s-a deplasat la Ierusalim în urmă cu doi ani. “Într-adevăr, a fost o experienţă de neuitat, eu având şansa de a merge la Ierusalim şi în urmă cu câteva luni. Călătoria de acum doi ani, când am adus Lumina Sfântă, a fost foarte obositoare, din cauza aglomeraţiei infernale din perimetrul Sfântului Mormânt. Erau oameni din întreaga lume care aşteptau să primească Lumina Sfântă. Am stat ore bune în aşteptarea acesteia, într-o înghesuială de nedescris, dar a meritat tot efortul şi toată oboseala acumulată. Am avut parte şi de o peripeţie. Era cât pe ce să rămânem fără Lumina Sfântă, pe care o luasem cu greu, deoarece s-a stins felinarul în timp ce ne întorceam. Din fericire, am fost inspirat şi am avut la mine două felinare, astfel că am depăşit cu bine acest moment. Mi-aş dori ca fiecare om din oraş, dar nu numai, să meargă măcar o dată în viaţă în Ţara Sfântă, deoarece va trăi momente pe care nu le va uita niciodată, care îi vor rămâne întipărite în minte. O astfel de călătorie te înalţă spiritual, îţi dă linişte, pace şi încredere”, ne-a povestit protoiereul Mangaliei, Vasile Cârlan.