23 noiembrie 2024 19:43

Prima şedinţă de consiliu, primele fricţiuni între cele două „alianţe”- PSD, ALDE şi PMP pe de o parte, PNL şi UNPR pe de altă parte

Reuniţi în prima şedinţă ordinară din acest mandat, consilierii locali din Mangalia au aprobat, cu majoritate de voturi, o serie de proiecte de hotărâre privind soarta oraşului şi cea a staţiunilor acestuia. Astfel, aleşii au fost de acord cu programul de evenimente pentru aceasă vară, ce vor fi finanţate din taxa de promovare încasată anul trecut, precum şi cu încheierea unui parteneriat între municipalitate şi SC Europe Developpement International SA şi SC Warner Media SRL, care, în acest sezon, vor aduce pe plaja de la Venus, în fiecare week-end, o serie de artişti extrem de cunoscuţi.

Au mai fost aprobate şi persoanele care vor face parte din CA-ul Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Mangalia – Linica Stan şi Nicoleta Griguţă, din CA-ul Spitalului Municipal – Dumitru Filip şi Oprea Dop (Leila Memet supleant), cei din CA-ul GOLDTERM Mangalia – Iulian Drăgoi şi Aurel Badea, reprezentantul AGA SC Administrarea Parcului Industrial – Mădălina Sângu, AGA Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal Constanţa – Marinela Olaru şi CA al FEG Education – Valentin Ciuraru.

Fără votul PSD, PMP şi ALDE, dar cu acela al PNL şi UNPR, au fost aprobate contul de execuţie al bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului, precum şi rectificarea bugetului local pentru 2016. Discuţiile în contradictoriu au survenit între cele două alianţe formate la masa Consiliului Local pe marginea sumei preconizate a fi încasate de la cetăţeni şi agenţii economici. PSD, ALDE şi PMP spun că previziunile de 30 de milioane de euro încasări la buget sunt neconforme cu realitatea: “În 2015 încasările au fost de 20 de milioane  de euro şi, în niciun an de după Revoluţie, primăria nu a încasat mai mult de atât. Au fost colegi care s-au bătut cu pumnul în piept prin campanie şi au cerut corectitudine şi transparenţă. Cât s-a încasat până în acest moment, aş dori să întreb angajaţii primăriei?…”, a cerut lămuriri Bogdan Maganu.

După îndelungi discuţii în contradictoriu, consilierii locali au şi aflat răspunsul: 57 de milioane de lei, adică circa 12,5 milioane de euro. Proiectul rectificării bugetare a trecut cu votul a celor 11 consilieri PNL şi UNPR, nu înainte ca Dragoş Bociog (ALDE) să ceară, public, ca orice informaţie solicitată de consilieri în cadrul şedinţelor să nu mai fie catalogată drept declaraţie politică: „Nu toţi consilierii locali fac parte din aceeaşi comisie de specialitate. Faptul că dezbatem în Consiliu un proiect de hotărâre nu vă dă dreptul să ne lmitaţi accesul la informaţie. Ni se spune să venim la primărie şi să solicităm, personal, orice informaţie, dar, la fel de respectuos, vă rog să le spuneţi angajaţilor insituţiei să ne şi pună la dispoziţie actele pe care le cerem”, a arătat Dragoş Bociog.

Consilierii au mai aprobat Regimul finanţărilor nerambursabile din fondurile bugetului local, precum şi normativele proprii de cheltuieli privind acţiuni de protocol efectuate de administraţia publică locală.