23 noiembrie 2024 16:51

Specialiștii recomandă: fără sandwich-uri sau iaurt la plajă și pe cât de mult posibil, protejați-va pielea, dacă nu vreți să vă alegeți cu arsuri solare!

Cu toate că vara este unul dintre cele mai așteptate anotimpuri, este și anotimpul care declanșează cele mai multe afecțiuni, atât în rândul adulților, cât și în rândul copiilor. Asta datorită temperaturilor ridicate și acțiunii ultravioletelor. Pentru a evita situațiile neplăcute, există câteva măsuri pe care le puteți lua în ceea ce privește alimentația și timpul de expunere la soare.
Când vine vorba de vară, alimentația este principala problemă. Este deja o obișnuință pentru părinți să pregătească de acasă un pachețel pentru cei mici sau chiar să ia un iaurt pe plajă, în ideea că aceasta este o alimentație sănătoasă. Este cât se poate de greșit, iar acest lucru este confirmat de specialiștii din cadrul Centrului Medical Iowemed: ”Mersul pe plajă cu iaurt și orice aliment care conține proteine este o adevărată catastrofă pentru cei mici, pentru că la acea temperatură se multiplică bacteriile. Pe plajă, copiii trebuie să consume fructe și apă plată. Nici laptele dulce nu este indicat, pentru că poate produce intoleranțe și balonări. De asemenea, nu recomandăm părinților să cumpere alimente de la vânzătorii ambulanți, pentru că nu putem ști care este originea alimentelor și în ce condiții au fost gătite sau expuse”, spune dna dr. Ionica Ciortan, doctor în știinte medicale, medic primar Medicină Generală și Pediatrie în cadrul clinicii.
Ce trebuie să conțină alimentația copilului pe timp de vară?
Este recomandat să respectați fructele sezonului, pe care să le consumați după ce au fost spălate bine. Puteți face sucuri naturale celor mici, salate sau înghețate, îmbogățite cu alune sau semințe. Atunci când alegem fructele și legumele, trebuie să aibă forme mici sau medii. Recomandat este ca înainte de consum, acestea să fie decojite, pentru că în coajă se regăsesc substanțe nocive organismului, rezultate în urma stropirii și iradierii.
Atunci când vine vorba de alimentația copiilor, produsele proaspete sunt cele indicate. Trebuie evitate alimentele congelate și recongelate cu orice preț, iar atunci când alegem produsele din magazin, acestea trebuie să aibă cel mai mic termen de valabilitate și să fie cât mai puțin colorate. Brânza trebuie să fie cât mai degresată, iar laptele poate fi înlocuit cu cel de origine vegetală, cum ar fi laptele de migdale, care conține de 20 ori mai mult calciu decât cel de origine animală.
Este important ca părinții să afle din timp la ce sunt alergici cei mici. Pentru că de la aceste alergii sau intoleranțe se poate ajunge la diaree și antibiotice. Expunerea la soare și deshidratarea pot genera mari probleme, mai ales atunci când cel mic are intoleranță sau alergie la un anumit aliment.
Ce ne facem cu arsurile solare și expunerea excesivă la soare?
Un subiect de care se vorbește destul de des în ultima perioadă este cel al expunerii la soare și al măsurilor de prevenire privind acest aspect. Pielea este considerată al treilea rinichi, substanțele eliminate de aceasta fiind asemănătoare celor eliminate renal. În plus, pielea mai are și funcția de sinteza a vitaminei D, de aceea influența ultravioletelor este benefică din acest punct de vedere. În general însă, ultravioletele sunt un factor fizic blamat. Este foarte periculos să te expui pe timp de vară, mai ales în intervalul orar 11.00-16.00. Acela este momentul în care ultravioletele și lumina devin agresive pentru piele. Ca și mecanism, în momentul în care pielea este expusă la soare, celulele cresc secretia de melanină care formează o umbrelă protectoare. Acesta este, de fapt, un mecanism de apărare.
Cât despre arsurile solare, specialiștii Iowemed spun: ”Arsurile solare nu rămân necontabilizate de organism, ele se cumulează în timp, celulele tegumentului având o memorie. Acest cumul în timp al expunerii și mai ales al arsurilor solare este foarte strâns legat de termenul de capital solar. Expunerea la ultraviolete induce în ADN-ul celular o modificare ireversibilă, în sensul transformării către cancer cutanat. Întrebarea este după cât timp se întâmplă acest lucru”, a spus dna conf.univ.dr. Emma Gheorghe, specialist în Dermatologie.
În afară de arsurile solare, ultravioletele pot induce și foto-îmbătrânirea, afectând structura de colagen și elastină. Acest lucru se întâmplă chiar și când te expui la ultravioletele artificiale.
Ca și prevenire, specialiștii recomandă: ”Nu uitați de produsele de protecție solară, pe care să le folosiți nu numai atunci când mergeți la plajă, ci chiar când aveți drumuri mai lungi de făcut, în zone care nu sunt ferite de soare. Produsele trebuie să aibă un factor de protecție ridicat. Chiar și așa însă, nu există garanția că ADN-ul nostru rămâne intact. Mare precauție la timpul de expunere”, completează dna conf.univ.dr. Emma Gheorghe, specialist în Dermatologie.
Gastroenterocolita, o mare problemă pe timp de vară
În sezonul estival, gastroenterocolita este principala afecțiune în rândul copiilor, dar și al adulților. Ceea ce trebuie ținut minte este că diareea acută severă duce la deshidratare, fiind a doua cauză de mortalitate mondială la sugarul mic. De asemenea, diareea nu înseamnă numai pierderea volumului de lichid ci și pierderea electroliților, care trebuie înlocuiți cu săruri de rehidratare. Peste 2-3 episoade de scaun pe zi nu sunt normale, așa spun specialiștii, care adaugă: ”Regimul alimentar este foarte important pe perioada verii. Trebuie evitate produsele care fermentează, igiena mâinilor trebuie să fie corespunzătoare, la fel ca și igiena tuturor alimentelor care sunt consumate de copii și adulți. Cel mai important la acest nivel de afecțiune este tratamentul rapid de hidratare electrolitică, care poate aduce totul la normalitate. Probele de laborator sunt foarte importante, de aceea ele trebuie realizate în timp util pentru că ele sunt cele care ajută la diagnosticare”, a menționat dna dr. Andra Iorga, medic specialist Pediatrie, doctor în științe medicale din cadrul Centrului Medical Iowemed.