23 noiembrie 2024 5:09

STOP hărțuirii elevilor din județul Constanța!

Comunicat

Grupul de Inițiativă Județean al Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate PLUS Constanța atrage atenția asupra fenomenului de hărțuire la care sunt supuși elevii școlilor constănțene sub privirea îngăduitoare a autorităților. Inspectoratul Școlar Județean Constanța și primăriile localităților din județ au devenit în ultimii ani complici direcți ai agresorilor copiilor noștri. Deși au fost semnalate numeroase cazuri în care elevii sunt agresați și hărțuiți, atât autoritățile locale, cât și directorii școlilor refuză să ia măsuri concrete de asigurare a securității copiilor, lăsând acest lucru pe seama părinților.
Ca urmare a acestor neglijențe, anul trecut, un elev din clasa a VI-a de la Liceul Teoretic Murfatlar a fost agresat în curtea şcolii, fiind alergat de alți doi elevi din clasa a VIII-a care i-au pus piedică și, după ce copilul a căzut, l-au bătut și au fugit. Colegii lui spun că agresorii i-ar fi cerut taxă de protecție, dar atât inspectoratul, cât și conducerea școlii au căutat să îngroape cât mai rapid subiectul.
Un alt eveniment s-a petrecut tot în anul 2018 în municipiul Constanța, la Școala „Dan Barbilian“, unde mamele a trei elevi au intrat în școală și au snopit în bătaie un coleg al copiilor lor. Grație mediatizării excesive, cele trei agresoare au fost condamnate de către instanță.
Nici Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida“ nu a fost ocolit de evenimente. Un elev de 17 ani a amenințat și agresat în urmă cu aproximativ un an și jumătate trei colegi de clasă și le-a cerut taxă de protecție. A fost necesară intervenția Poliției.
În prezent, la Școala „Tudor Arghezi“ din Năvodari se poate intra fără nicio restricție deoarece nu există pază și, din acest motiv, integritatea fizică și psihică a copiilor nu poate fi asigurată. Deși în urmă cu aproximativ un an exista un gardian la intrarea în școală care stopa accesul celor care nu aveau dreptul de a intra în unitatea de învățământ, voci din interiorul școlii susțin că, prin decizia primarului, a fost retras acest gardian, cu promisiunea că se vor asigura măsuri de protecție adiacente. Rezultatul acestei decizii – în școală astăzi intră tot felul de agresori care cer taxă de protecție!
Aceste cazuri din păcate nu sunt singulare. Aproape fiecare unitate de învățământ din județul Constanța se confruntă cu astfel de situații, iar cadrele didactice, directorii, inspectoratul școlar și primarul refuză să ia măsuri. Nu este de mirare că România este pe primul loc în Europa în privinţa hărţuirii în şcoli, potrivit unui studiu realizat de Brandwatch. În contextul răspândirii accesului la internet la vârste tot mai mici, specialiştii atrag atenţia că acest fenomen poate avea repercusiuni tragice în viaţa oricărui copil. Bullying-ul reprezintă un fenomen de hărţuire sau de tachinare cu scopul de a-l umili pe celălalt. Este o acţiune repetitivă care poate aduce victimei răni emoţionale şi scăderea încrederii în propria persoană, dar şi în oamenii de lângă el. Studiile arată că victimele fenomenului de bullying resimt efecte precum depresie, însingurare, anxietate, scăderea respectului de sine, au rezultate slabe la şcoală şi chiar dezvoltă gânduri suicidale. De altfel, resimt şi consecinţe fizice, printre care dureri de stomac, de cap, tulburări de apetit şi insomnii.
Grupul de Inițiativă Județean PLUS Constanța cere ferm autorităților să asigure siguranța copiilor în unitățile de învățământ. Copiii noștri trebuie protejați și nu trebuie să sufere din cauza incompetenței si neglijenței unei clase politice repetente!

Grupul de Iniţiativa Judeţean a Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate – PLUS