23 noiembrie 2024 17:42

Taner Reşit, unicul primar tătar din România!

tanerComunităţile musulmane din zona sudului litoralului sunt, în urma alegerilor din iunie, extrem de bine reprezentate în consiliile locale. Mai mult, la Tuzla, edilul care a preluat frâiele administraţiei publice, Taner Reşit, este singurul primar din România de etnie tătară. Primarul din Tuzla a reuşit să se impună pe primul loc în rândul electoratului după ce câteva luni a îndeplinit această funcţie în calitate de interimar. Consiliul Local Tuzla are în componenţa sa alţi trei membri ai comunităţii musulmane.

Potrivit lui  Taner Reşit, primul pas în politică l-a făcut în 2004 când a fost atras de doctrina lui… Corneliu Vadim Tudor! “Ţin minte că Tribunul Vadim se lăuda peste tot cu prezenţa mea în rândul formaţiunii pe care a condus-o atâta timp. Ulterior, după patru ani, m-am înscris într-un alt partid, cu orientare creştin-democrată, similară cu a PRM-ului: Partidul Noua Generaţie, condus de Gigi Becali. În cele din urmă, cu câteva luni înainte de alegerile din acest an, am optat pentru partidul cu cea mai mare forţă politică din ţară, PSD, pe listele căruia am şi câştigat, detaşat, primăria Tuzla”, a declarat, pentru „Ediţia de Sud”, Taner Reşit. Acesta este de părere că, în prezent, cetăţenii nu mai aleg o listă cu nume, ci se orientează după calitatea candidaţilor: “Sunt aleşi oamenii, indiferent de culoare sau religie. Uitaţi-vă că preşedintele Americii este un negru, România e condusă de un neamţ, iar la Londra primar este un musulman”.

Edilul mai spune că, pentru Tuzla, pe lângă proiectele de infrastructură, îşi doreşte atregerea agenţilor economici, mai ales către zona turismului – insuficient exploatată până acum – şi crearea de locuri de muncă.

La Mangalia, pentru prima oară în politică şi, în acelaşi timp, în Consiliul Local, o găsim pe prof. Ghiulserin Sali, cadru didactic la Liceul Teoretic Callatis. Aceasta ne-a declarat că misiunea pe care şi-a ales-o este una dificilă, pe care a primit-o ca pe o provocare: „Îmi doresc să realizez multe pentru oraşul meu, pentru locuitorii lui. Iar asta o voi putea face numai saliimplicându-mă activ în rezolvarea problemelor lor. În ceea ce priveşte comunitatea turco-tătară, pot spune că suntem o forţă la nivel local, dar avem şi multe nevoi: de exemplu, vreau să rezolv, cât mai repede, situaţia cimitirului musulman. Totodată, în cadrul Comisiei Sociale, Sport, Cultură, Culte, din care am dorit să fac parte, voi iniţia, pentru început, un proiect privind înfiinţarea unei noi creşe. Sper să avem sprijin divin în soluţionarea tuturor situaţiilor ce vor apărea pe parcursul acestui mandat”.

Un alt reprezentant al comunităţii turco-tătare în Consiliul Local Mangalia este Ozghiun Menabit. Pe lângă rolul de formator de opinie, pe care şi l-a asumat încă înainte de alegeri, acesta şi-a deschis, imediat după scrutinul din iunie, o pagină de Facebook, pe care este foarte activ, punctând problemele reale ale Mangaliei. Vot de responsabilizare consilier – grup public, în care oricine îşi poate exprima opiniile şi poate sesiza nereguli cu privire la starea oraşului (şi, fireşte, acestea curg cu zecile), numără, deja, aproape 1.800 de membri.