Tehnici antice de topire a sticlei sau de olărit, prezentate la Muzeul „Callatis”
Proiectul “Hărţile Timpului” este în plină derulare la Muzeul de Arheologie „Callatis”. Zeci de elevi din localitate au trecut, deja, pe lângă cuptoarele încinse, unde, alături de specialiştii Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti au realizat mici bijuterii din sticlă, metal sau lut, pe care apoi, le-au gravat prin tehnica utilizată de anticii callatieni. Alături de profesori aceştia au mai putut vedea demonstraţii de ţesătură – costume recreate după model antic.
“Hărţile Timpului” – “Time Maps” face parte dintr-un proiect realizat la nivel european. La Mangalia, acesta este derulat în cadrul unui parteneriat dintre primărie, Complexul Cultural “Callatis” şi Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, cu implicarea cadrelor didactice şi a studenţilor UNArte. La finalul demonstraţiilor de topire şi suflare a sticlei, de olărit, de creaţie vestimentară antică, urmează deschiderea unei noi pagini web pe site-ul www.timemaps.net, unde va fi construită o lume virtuală, ce va cuprinde toate activităţile de la Mangalia, vizibilă în întreaga lume.
Website-ul proiectului “Hărţile Timpului” este, în prezent, o platformă europeană de arheologie. “Pagina dedicată Mangaliei va fi supervizată de responsabilul proiectului de la Mangalia, dr. Tatiana Odobescu. Ea îşi va structura o strategie de descoperire a unor tehnologii şi obiecte specifice care dau identitate acestui loc. Aceste tehnologii au fost refăcute de experţii de la UnArte, Facultatea de Arte Decorative şi Design, urmând ca, apoi, roadele lor să fie predate tinerilor din comunitate”, a declarat, pentru „Ediţia de Sud”, prof. univ. dr. Dragoş Gheorghiu.
La rândul său, lector univ. dr. Dan Popovici, ne-a declarat că, în cadrul muzeului din Mangalia, a fost construit un cuptor pentru topirea sticlei, cu foc din lemne, după tehnologia antică: “Copiii, dar şi adulţii, pot înţelege, astfel, mai uşor, cum se produce legătura între elementele din natură: lemnul, focul, pământul… Ei retrăiesc miracolul observării pastei de sticlă, cum se topeşte aceasta, cum curge şi cum este suflată, după o metodă de acum 2000 de ani. Era păcat ca receptivitatea tinerilor din Mangalia, pe care am observat-o la fiecare venire a noastră aici să nu fie exploatată. Astfel, universul lor se lărgeşte enorm. Am vrea ca Mangalia să redevină un oraş al artelor”.
Proiectul Hărţile Timpului, cu o valoare de 16.000 de lei, se va derula pe parcursul a trei ani. În 2015 au loc două campanii consecutive: una, încheiată în luna septembrie, a presupus construcţia unui cuptor de topit şi ars sticla şi construirea unei replici a unui cuptor antic, precum şi modelarea vaselor şi obiectelor ceramice. Luna aceasta, la Muzeul “Callatis” se derulează, cea de a doua etapă, a pregătirii de ardere a cuptoarelor, demonstraţii de gravare a sticlei antice, modelaj ceramic, suflare a sticlei şi arderea vaselor, alături de fabricarea de bijuterii antice din metal, demonstraţii de costume antice şi spectacole cu actori îmbrăcaţi în aceste haine.
După finalizarea celor două etape din acest an, se va realiza o pagină web unde vor fi inserate toate aceste experimente, alături de o reconstrucţie virtuală a unei gospodării din vechea Cetate a Callatisului, ce va conţine obiectele reconstruite. Website-ul proiectului “Hărţile timpului. Comunităţi reale – lumi virtuale – timp experimentat” este, în prezent, o platformă europeană de arheologie şi educaţie, la care au aderat instituţii de arheologie din Portugalia, Sardinia, Anglia şi Olanda.