7 decembrie 2024 3:21

„Tradițiile și obiceiurile tătarilor din Dobrogea”

Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia și Organizația de Femei Mangalia a UDTTMR, în colaborare cu Primăria Municipiului Mangalia,  organizează joi, 1 noiembrie 2012, începând cu ora 11.00, la sediul muzeului callatian, o nouă expoziție temporară intitulată „Tradițiile și obiceiurile tătarilor din Dobrogea”.

Cu acest prilej, directorul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a făcut următoarele precizări: „Scopul acestui nou proiect cultural-științific este de a prezenta, vizitatorilor noștri, obiceiurile și tradițiile tătarilor din Dobrogea. În această perioadă, cei mai mulți dintre vizitatori sunt elevi ai instituțiilor de învățământ din Mangalia, care participă la lecțiile deschise pe care noi le organizăm la muzeu. Tomai de aceea, am considerat că este important ca elevii, pe lângă patrimoniul antic al muzeului callatian, să poată vedea și câteva creații populare ale tătarilor din Dobrogea.

Vizitatorii noștri vor putea vedea, până în luna decembrie, numeroase exponate tătărești printre care: îmbrăcăminte tradițională, covoare, obiecte de podoabă, cămăși de nuntă, basmale, prosoape, diverse alte broderii, obiecte de uz casnic, cum ar fi: sandâc (cufăr), tekne (covată), urșuk (fus) și altele. Un exponat deosebit de important este Coranul, alături de care au fost expuse manuale ajutătoare pentru înțelegerea lui.

La vernisajul expoziției, participanții vor fi primiți de o tânără de etnie tătară, îmbrăcată în costum tradițional. Pe un fond muzical adecvat, vom descrie obiceiurile legate de naștere, căsătorie și moarte la tătarii din Dobrogea. De asemenea, vom vorbi despre sărbătorile religioase, între care și recenta Sărbătoare a sacrificiului – Kurban Bayram, dar și despre sărbătorile legate de anotimpuri. Câțiva copii vor recita versuri în limba tătară”.

Au fost invitați la eveniment: primarul Mangaliei Cristian Radu, deputatul UDTTMR Amet Aledin, candidatul la Camera Deputaților Amet Varol, consilierul Actuan Murat de la DJCCPCN Constanța, prof. univ. dr. Ibram Nuredin de la Universitatea “Ovidius” Constanța, hogea Halil Ismet și hogea Ablachim Onder. De asemenea, sunt bine-veniți, la deschiderea expoziției temporare, toți cei interesați de tradițiile și obiceiurile tătarilor din Dobrogea.

2 thoughts on “„Tradițiile și obiceiurile tătarilor din Dobrogea”

  1. Coranul exponat tataresc ???, fusul , covata sau cufarul se foloseau si se mai folosesc in toata lumea.Nu vad nimic tataresc….

Comments are closed.