28 martie 2024

Taximetriştii, cu jalba la primărie: spun ca nu au bani sa achite taxele locale. Primarul Radu îi păsuieşte până la toamnă

Reprezentanţii administraţiei publice locale s-au întâlnit, astăzi, la Centrul Cultural, cu taximetriştii din Mangalia, pentru a discuta pe marginea taxelor aplicate la transportul de persoane, conform H.C.L. 131/2012. Cei 163 de taximetrişti din localitate şi-au exprimat, cu această ocazie, nemulţumirea faţă de o serie de taxe noi pe care ar urma să le achite. Astfel, potrivit liderului de sindicat al acestora, Ion Burgaş, „noile taxe îi nemulţumesc pe toţi taximetriştii din Mangalia. Noi ne dorim o activitate curată, independentă şi o colaborare bună cu toate instituţiile statului. Însă taxele aprobate de Consiliul Local ni se par enorm de mari. Un exemplu, taxa de tramă stradală, de 200 de lei pe an: nu ni se pare normal ca noi, taximetriştii să o achităm, în condiţiile în care nu circulăm decât extrem de puţin, având, uneori, o sngură cursă la zece ore, în timp ce, un tânăr care şi-a primit maşina cadou, face şi câte 50.000 de kilometri pe an plimbându-se pe străzi“.

Printre doleanţele taximetriştilor se numără, potrivit declaraţiei lui Ion Burgaş, eliminarea taxei de staţie – 50 de lei/an, dar şi scutirea de la taxa de tramă stradală şi „păsuirea“, până în toamnă, a achitării acestor dări către primărie. Mai mult, spun aceştia, primăria trebuie să intervină în conflictul permanent iscat între taximetrişti, microbuzişti şi şoferii de pe minicare. „Trebuie verificat dacă cei de pe microbuze circulă în mod legal în intervalul 22.00-6.00, adică exact când mai reuşim şi noi să facem un ban şi la ora la care ei nu au grafice de transport“, a spus unul dintre taximetriştii din sală.

Reprezentanţi ai primăriei: „Taximetriştii nu şi-au achitat taxa de parcare de ani de zile şi au cel mai mare tarif din ţară“

 Directorul Serviciului Taxe şi Impozite – Persoane Juridice, Simona Ciocănel, a afirmat, ca răspuns la solicitările taximetriştilor, că, în ultimii ani, niciunul dintre aceştia nu ar fi achitat taxa de parcare: „Este vorba despre o taxă de 20 de euro pe an, o sumă suportabilă pentru dumneavoastră. Cât priveşte taxa de tramă stradală, aceasta nu este condiţionată de kilometri parcurşi, ci de faptul că, în calitate de agenţi economici care fac profit din activitatea desfăşurată, folosiţi străzile publice din Mangalia. Toate celelalte societăţi care au acelaşi domeniu de activitate achită această taxă“.

O veste bună pentru taximetriştii din localitate o constituie, pe de o parte, faptul că vor putea să îşi achite aceste taxe la finalul verii, după ce vor fi făcut suficienţi bani de pe urma turiştilor. Pe de altă parte, potrivit primarului Cristian Radu, sezonul estival care se apropie va fi cel mai profitabil din ultimii ani: „Vă promit, personal, că anul acesta vor fi mai mulţi turişti decât au fost până acum. Chiar acum lucrăm la programele de divertisment estivale, astfel încât să reuşim să aducem, în sudul litoralului, un număr record de turişti. În relaţia mea cu dumneavoastră nu vorbim de două tabere, vreau să fim parteneri de dialog. Interesul meu este acela ca toţi cetăţenii să aibă de muncă şi, implicit, şi taximetriştii din Mangalia“, a concluzionat Cristian Radu.

Acesta este de părere că taxele locale de 8 euro pe lună nu reprezintă o sumă foarte mare, în condiţiile în care, la Mangalia, tariful aplicat de taximetrişti este cel mai mare din ţară.

1 thought on “Taximetriştii, cu jalba la primărie: spun ca nu au bani sa achite taxele locale. Primarul Radu îi păsuieşte până la toamnă

Comments are closed.