27 aprilie 2024

După lupte de stradă cu fosta administraţie, ţărăniştii din Mangalia au primit undă verde să îşi cumpere sediul

Urmaşii lui Iuliu Maniu şi Corneliu Coposu şi-au văzut visul cu ochii. După o prigoană de patru ani, timp în care au fost evacuaţi abuziv din sediul pe care îl deţineau din 1990, le-a fost spart imobilul şi au fost huliţi în plină stradă, ţărăniştii din Mangalia îşi vor putea cumpăra sediul în care funcţionează. Consilierii locali au aprobat punerea în executare a sentinţei civile nr. 2412/C/17.09.2010, pronunţată de Judecătoria Mangalia, privind vânzarea imobilului de pe B-dul 1 Decembrie 1918 către filiala judeţeană a PNŢCD. Potrivit deciziei judecătorului, în baza căreia a fost întocmit proiectul de hotărâre,  „Consiliul Local Mangalia şi Serviciul Public Administrarea Domeniului Public şi Privat sunt astfel obligate să lase reclamantului (PNŢCD), în deplină posesie imobilul, compus din 115,4 mp construiţi şi 374 mp teren, deţinute în baza contractelor de închiriere nr. 4411 din 13.10.2004 şi nr. 619 din 12.02.2010, încheiate cu fostul ADPP şi Consiliu Local şi să emită propunerea de vânzare a imobilului, în condiţiile Legii nr. 90/ 2003, privind vânzarea spaţiilor aflate în proprietatea privată a statului/unităţilor administrativ teritoriale destinate partidelor politice“.

Istoria zbuciumată a ţărăniştilor din Mangalia a început în 2008, odată cu instaurarea regimului Tusac. Astfel, la începutul lui 2009, în februarie, ţărăniştii au reclamat faptul că angajaţi ai ADPP Mangalia au spart, abuziv, sediul în care se desfăşura activitatea politică a partidului. După câteva zile, în momentul în care conducerea PNŢCD reintra în imobil, a constatat că „i se luase tot mobilierul, fişetele cu documente ale partidului, bunuri de valoare şi cotizaţiile membrilor“.

În 2010, în perioada de respiro local, când fostul primar Tusac a stat acasă, prin decizia prefectului de Constanţa, ţărăniştii au beneficiat de o decizie a consilierilor rămaşi „de capul lor“, prin care se hotăra prelungirea contractelor de închiriere pentru spaţiile tuturor partidelor politice.