23 noiembrie 2024 10:26

Dobrogea, omagiată de ziua ei prin pictură

AFIS CULORILE DOBROGEIZiua Dobrogei va fi omagiată printr-o expoziție de pictură vernisată, vineri, la ora 17,00, la Centrul Cultural “Yunus Emre” din municipiul Constanța, autori fiind elevi ai Liceului de arte plastice “Nicolae Tonitza” din București.

Expoziția “Culorile Dobrogei”, care este, în acest an, la a treia ediție, poate fi deja considerate un parteneriat traditional între Asociația Culturală RoBizArt și Centrul Cultural “Yunus Emre”. Manifestarea este organizată de profesorul Ioan Ladea, profesori coordonatori fiind Teodora Coltofean, Anca Ciofîrlă și Florin Mocanu.

Fragmente ale acestei străvehi părți de țară, cum ar fi o geamie, un peisaj marin, o cetate, au fost trannspuse cu talent pe pânză, punând în evidență culorile unice ale Dobrogei.

În anii precedenți, lucrările au fost realizate în tabere de creație organizate pe litoral, cu finanțarea Administrației Fondului Cultural Național, primul proiect cultural fiind intitulat “Dobrogea – 135 de ani: diversitate etnoculturală și interacțiune socială prin pictură”. Tinerii au aprofundat pictura peisagistică printr-o serie de ateliere de lucru în aer  liber, în locuri diverse, cu scopul de transpune prin artă mozaicul etnic dobrogean. Ei au avut, printre temele de studiu, manastirea Dervent, ansamblul arheologic Adamclisi, Pestera Sf. Andrei, Cetatea Enisala, Geamia Esmahan Sultan din Mangalia, Padurea Hagieni, Piata Ovidiu, Marea Moschee si  Edificiul roman cu mozaic din municipiul Constanta, padurea, pestera si lacul  Limanu.

La ultima ediție, tinerii prezenți la Centrul Cultural “Yunus Emre” au participat la o demonstraţie de pictură bru – o straveche tehnică persană de pictură, care reprezinta arta de a desena pe suprafaţa apei, urmând ca desenele realizate să se transpună pe hârtie. Termenul este de origine turcă şi se traduce prin“nor” sau “înnorat”.

Parteneri la acest proiect au fost Centrul Cultural Turc  Yunus Emre din Constanţa, Grupul de Explorari Subacvatice si Speologice (GESS) din Mangalia si Liceul “Dimitrie Paciurea” din Bucuresti.

Pe 14 noiembrie 1878, Dobrogea a reintrat, oficial, în  componenţa statului român modern. Congresul de pace de la Berlin, din iunie iulie 1878, a recunoscut dreptul istoric al României asupra  Dobrogei. Pacea venea dupa razboiul purtat între anii 1877 și 1878 între Imperiul tarist si  Imperiul otoman.