23 noiembrie 2024 6:28

IORGHIANA – Simpozion comemorativ dedicat istoricului Nicolae Iorga

Școala Gimnazială ”Nicolae Iorga” Moșneni, structură a Școlii Gimnaziale ”George Coșbuc” 23 August din județul Constanța a organizat joi, 26 noiembrie 2015, ora 11.00, Simpozionul Comemorativ ”Nicolae Iorga și Dobrogea”. Activitatea s-a desfășurat sub egida Societății de Științe Istorice din România, filiala Constanța.

Programul a fost deschis cu imnul național ”Deșteaptă-te, române” și cu un moment de reculegere în memoria victimelor incendiului din Clubul ”Colectiv” din București și a celor afectați de atacul terorist din Paris. A urmat alocuțiunea doamnei director, prof. Magdalena Iacob, despre istoricul Nicolae Iorga și importanța culturii organizaționale pentru formarea conștiinței apartenenței la comunitatea locală și a școlii.

Pro.univ.dr. Stoica Lascu, președinte al Filialei Constanța a Societății de Științe Istorice din România a prezentat lucrarea ”Savantul Nicolae Iorga – personalitatea de excepție a Neamului Românesc”. Despre ”Nicolae Iorga la Mangalia” a vorbit cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc.

Prof. Carmen Ușurelu a pregătit momentul artistic inspirat din versurile scrise de marele istoric, iar elevii claselor gimnaziale au dat viață poeziilor sale. Prof.înv.primar Mariana Anghel și clasa a IV-a au realizat muzica pe versurile poeziei ”Bradul”, iar cei mai mari dintre școlari au lecturat din impresiile de călătorie ale academicianului Nicolae Iorga fragmentele în care descrie frumoasa provincie istorică Dobrogea. Alte intervenții au aparținut profesorilor: Valentina David, Camelia Nicoleta Alexandru și Georgeta Ioniță.

Deoarece se apropie sărbătorirea Zilei Naționale a României, cercetătorul științific dr. Sorin Marcel Colesniuc a vorbit copiilor despre istoria unirii la români și însemnătatea zilei de 1 Decembrie 1918.

Manifestarea s-a încheiat cu hora unirii, în care s-au prins toți invitații și participanții.

”Astfel de manifestări sunt menite a forma sentimentul mândriei de a fi român, de a face parte din trecutul, prezentul și viitorul acestei țări. Așa cum spunea Nicolae Iorga, cine nu își cunoaște istoria este ca un copil care nu își cunoaște părinții, originile”, a precizat prof. Magdalena Iacob.