29 martie 2024

”HĂRȚILE TIMPULUI” au ajuns la Albești. Școala ”Ion Creangă” a găzduit activitatea ”Experimente cu tehnici ceramice tradiționale”

În perioada 23-25 martie 2023, la Școala Gimnazială Ion Creangă Albești, s-a desfășurat activitatea ”Experimente cu tehnici ceramice tradiționale”, activitate ce face parte din proiectul de parteneriat al unității școlare cu Universitatea Națională de Arte din București.
Activitățile din cadrul parteneriatului, al cărui inițiator și coordonator local este profesorul de istorie Mihaela Elena Vîlcu, fac parte dintr-un amplu proiect internațional, intitulat ”HĂRȚILE TIMPULUI. COMUNITĂȚI REALE – LUMI VIRTUALE – TIMP EXPERIMENTAT”, realizat de domnul prof.univ.dr. arhitect Dragoș Gheorghiu.
Colaborarea dintre cele două instituții de educație, Universitatea Națională de Arte din București și Școala Gimnazială Ion Creangă din Albești a debutat în anul 2015 și continuă, prin derularea mai multor activități comune, având ca obiective:
– evidențierea obiectivelor istorice și culturale mai puțin cunoscute,
– reconstituirea memoriei unor locuri uitate, comunități izolate prin apelul la tradiții și meșteșuguri pe cale de dispariție
– implicarea copiilor în activități educaționale practice, experimente cu tehnologii antice readuse la viață: ateliere de ceramică, gravură pe sticlă și metal, dar și utilizarea spațiilor virtuale, prin intermediul platformei europene http://timemaps.net/, un spațiu virtual de promovare a comunităților europene implicate în proiect.
Activitățile din aceste zile s-au desfășurat în cele două unități școlare gimnaziale din localitățile Albești și Cotu Văii, grupul-țintă fiind format din elevii claselor gimnaziale, coordonați de profesorul de istorie Mihaela Elena Vîlcu, a prof. univ. dr. arh Dragoș Gheorghiu și a conf.univ.dr. Ovidiu Ionescu de la U.N.A.București.
În întâlnirile precedente, copiii au prelucrat obiecte din sticlă (pirogravură), obiecte ceramice, bijuterii din metal utilizând tehnici antice și modele tradiționale, alături de specialiști în domeniu.
De această dată, elevii au fost implicați în ateliere de ceramică, unde au învățat procedeul de prelucrare, de la modelaj până la arderea obiectelor în cuptorul ridicat în curtea școlii din Albești încă din anul 2021. Ei au fost atent îndrumați de ceramista profesionistă Anca Mihăilă, doctorandă a universității, de la definirea obiectelor în forme clare până la arderea obiectelor obținute în cuptorul tradițional cu platformă, cu tiraj deschis, întreg experimentul fiind atent monitorizat de domnii profesori universitari și de personalul unității de învățământ preuniversitar. Elevii au avut ocazia să descopere tehnologii tradiționale, procesele și etapele tehnice de realizare ale acestora, să-și dezvolte abilitățile și creativitatea, să aprecieze valorile trecutului, fiind deosebit de încântați că pot reconstitui o mică parte din trecutul istoric, componente importante ale patrimoniului material și imaterial ale poporului nostru, ce trebuie cunoscute, păstrate și transmise generațiilor viitoare.
Activitățile educaționale s-au bucurat de sprijinul, colaborarea și aprecierea partenerilor educaționali: Inspectoratului Școlar Județean Constanța, prin inspectorul de istorie, profesor Magdalena Baciu-Iacob, a Primăriei Comunei Albești, prin viceprimarul localității Albești, Cristian Vlad și bineînțeles, a conducerii unității școlare, director prof. Vasile Filip .
Participarea elevilor și a comunității în proiect se dorește a fi un experiment social și educațional, prin care tinerii au posibilitatea de a învăța de la specialiști și de a aplica în viitor aceste meșteșuguri antice care pot deveni meserii, cu scopul revitalizării tradițiilor comunității locale și a înscrierii acesteia pe harta turistică a obectivelor istorice și culturale din Dobrogea de sud.