19 aprilie 2024

Genocid al naturii. Toaletarea „a la Padurea Spanzuratilor“ ne lasa fara copaci

Ziarul nostru semnala, în urmă cu circa doi ani, dezastrul creat în rândul copacilor (şi aşa extrem de puţini) din Mangalia, prin aşa zisa toaletare până la tulpină. Cei mai afectaţi de drujbele nemiloase au fost copacii din staţiunea Saturn – tăiaţi, iniţial, până la tulpină, iar apoi eliminaţi definitiv din peisaj – cei din curtea Liceului „Ion Bănescu“, care, după ce au „refuzat“ să urmeze opinia „specialiştilor“, de a-şi ridica o nouă coroană din… nimic, au sfârşit prin a se usca complet, dar şi copaci din zona Portului Turistic, strada Rozelor etc.

Simboluri ale copilăriei noastre, fie ei tei sau castani, copacii au fost răpuşi în câteva momente: anii trecuţi se spunea că, lemnul şi nuielele rezultate din această „toaletare“ ar fi urmat să ajungă la persoanele sărace, ca ajutor de încălzire. Nimeni nu a precizat, însă, ce facem noi, ceilalţi, localnici sau turişti, pe timp de vară, când, în loc să ne refugiem sub coroanele arborilor de soarele torid, ne vom mulţumi cu umbra slabă a copacilor tăiaţi „a la Pădurea Spânzuraţilor“ sau, mai rău, eliminaţi definitiv din peisaj. Asta în condiţiile în care, nici măcar în Parcul Balnear nu poţi găsi un dram de umbră.

Pe lângă ciuntirea şi ciopârţirea copacilor acum, toamna, când aceştia nici nu apucaseră să îşi revină în urma acţiunii din primăvară, deplângem şi dispariţia unuia dintre cei mai frumoşi castani din Mangalia, cel din faţa Primăriei. Este păcat că, în oraş nu există şi grupuri de iniţiativă „pro“-natură, la fel cum sunt cele pentru protecţia animalelor.

20 thoughts on “Genocid al naturii. Toaletarea „a la Padurea Spanzuratilor“ ne lasa fara copaci

  1. Propunere: Cei care au ordonat o astfel de tăiere să facă același lucru și la ei acasă (bănuiesc că este hotărîrea caricaturii de primar care nu se pricepe la nimic inteligent)

  2. Unii „ibecili” s-au bucurat că vor avea lemne de foc … chiar toar’şu Radu le-a promis distribuirea cât mai repede a lemnului obţinut din toaletare (la atenţionarea toar’şei miliţian Mihaela)!
    Bravos naţiune a lui Căcărău, toată iarna trecută aţi urlat că satele Bărăganului au rămas fără liziere de protecţie, fără acele perdele de copaci de protecţie împotriva visclului şi amu veniţi să luaţi şi umbra amărăştenilor din oraş pe timp de vară !
    Nu învăţăm vere deloc!
    Tăiaţi măi tot ! Lăsaţi oraşul chel…lăsaţi-l fără oxigen ! Probabil pe voi tovarăşa educatoare şi învăţătoare va spus că sursa oxigenului este copacul fără crengi, implicit fără frunze ❗

    @Ce da copacul omului?
    Fereste omul de vant, de soare asigurand chiar si izolare fonica.
    Reprezinta sursa de viata, eliminand oxigen in atmosfera oxigen de care omul are nevoie.
    Pe langa acestea daca dispare copacul si ecosistemul zonei este afectat adica sufera si flora sufera si fauna. Iata cum indirect consecintele negative se produc si asupra animalelor(isi schimba habitatul, sau mor ).
    Copacul este o sursa de hrana (pomi fructiferi) si este o sursa de lemn pentru caldura, lemn de prelucrat(mobile etc).
    Si nu in ultimul rand, copacul este cel care desfata ochiul si relaxeaza, destinde, ajuta omul sa-si gaseasca o relativa stare de echilibru.@

  3. din pacate taierile sa fac de obicei la cererea cate unui bou baltzat din scara blocului care nu poate sa vada bine vizavi, pe fereastra cum se dezbraca vreo mamaie in budigaii goi. iar ceilalti locatari nu sunt intrebati de sanatate decat cand trebuie sa achite cate o lucrare „la comun”.

  4. Din cauza unor dobitoci de administratori care permit orice li se impune, strada Rozelor si aleile din spate au ramas fara tei. In orice oras din lumea asta este plin de copaci, flori, gazon etc.In Romania nu se poate, de-asta suntem unde suntem.

  5. Mangalia iubitorilor de betoane…cioturile alea le-au lasat sa ne amintim ca odata,candva,au fost si copaci in mizeria asta de oras.

  6. Sunt doua tipuri de toaletari, dar ca ambele trebuie facute doar de specialisti. Taieri de formare – atunci cand vrei sa conduci intr-un anumit fel coroana arborelui, cel mai elocvent exemplu fiind modul in care francezii taie platanii. Dar, pentru acest tip de taiere se presupune ca tu ai un cadastru verde, ca deja esti foarte sigur imaginea pe care vrei sa o creezi.
    Mai sunt taieri de intretinere, adica te duci si tai ramurile uscate sau cele care nu corespund cu imginea pe care vrei sa o aiba copacul. Aici, imi permit sa citez din cartea prof. univ. dr. Ana-Felicia Iliescu – Cultura arborilor si arbustilor ornamentali: „Retezarea anuala a coroanelor unor arbori (salcami, castano, artari), pastrandu-se doar trunchiul si partile bazale ale ramurilor inferioare, este o practica nejustificata, deosebit de pagubitoare, epuizand treptat capacitatea de refacere a coroanei si scurtand viata arborilor”.

  7. Copacii trebuie toaletati in primii 2-5 ani de la plantare, apoi la fiecare 5-7 ani. Perioada este cea de iarna, primavara fiind indicata doar foarte timpuriu, dar nici atunci nu e chiar ok. Ranile crengilor taiate se cicatrizeaza pana primavara, iar copacii sunt feriti de infectiile de insecte sau boli, urmand sa se regenereze frumos, dupa forma data.
    Ceea ce nu-mi place mie este forma pe care o dau copacilor. Eu as fi vrut sa tina mai multa umbra, insa dupa crengile care se intind in sus e clar ca s-a urmarit inaltarea lor.
    Nu este genocid, din contra,se stie foarte clar ce se face! Iarna oricum erau macabrii copacii astia ai nostri, plus ca la fiecare inghet cadeau gramada pe strada, masini, in capul oamenilor…asta ca o gluma. Eu ma bucur c-o sa am copaci frumosi, trandafiri si gazon si multa curatenie. Numiti-ma nostalgic, dar abia astept sa-mi aduc aminte cum furam trandafirii lui Ceausescu de pe 30 Decembrie. Am inteles ca pe Rozelor, copacii, spatiile verzi sunt asezate astfel incat in primavara sa fie tot verde, petele de culoare fiind doar trandafirii.
    Scuzati-ma daca nu sunt ipocrit si recunosc clar ca mie imi plac… trandafirii :)), desi nu-s pesedist!

  8. toata lumea bate moneda pe rozelor. dar cu restu nea cornele ce faci? de ce au fost taiati arbori in putere fara niciun motiv plauzibil? sper ca la vara sa iei forma necesara sa te poti adaposti sub un … nostalgic trandafir.

  9. Ateptati oameni sa vedem cum va arata Rozelor si apoi sa va dati cu parerea.
    Daca vreti sa faceti omleta va trebui sa spargeti oă. Nu ne punem problema ca ar fi putut face pui.

  10. INDIFERENT CE SA FACE IN MANGALIA NOUA NU NE CONVINE CA NE-AM INVATAT SA FIM NEMULTUMITI .AM UITAT CA SI IN MANDATELE ANTERIOARE AU FOST TAIATI POMI .ESTE FOARTE ADEVARAT CA DEPINDE CUM A FOST FACUTA ACTIUNEA.EU CRED CA STR ROZELOR VA ARATA FOARTE FRUMOS SI POMI SE VOR REVIGORA.

  11. nu stiu daca chiar asa se taie copacii, dar sigur se taie toamna sau la inceputul iernii, dar oricum n-ar conta pentru noi, ca ne place sa criticam tot , nimic nu ne convine, suntem specialisti in toate si dam lectii si, pe deasupra barfim si le inflorim nevoie mare! Cam astia suntem noi, mangalienii! Am ajuns doar sa ne uram si am uitat sa gandim pozitiv, sa ne zambim. Daca am putea ne-am sfasia! Oare de ce??? Si sa nu uitam ca de cand cu campania iorgusista din vara cu fel si fel de zvonuri despre gazele de sist, despre vanzarea orasului, despre Blejnar, nu putem respira daca aredei (fostii pedelii innoiti) nu mai arunca niste gaze rasuflate gen: moare primarul, e bolnav, demisioneaza, giga caloria ar trebui sa fie 165, ca don’ Iorgus a devenit senil si uita ca guvernul lui a taiat orice subventie la caldura… mai nou a aparut o alta barfa, anume caldura va tine doar pana la alegeri. Trebuie sa fii batut in cap sa nu-ti dai seama ca orice primar ar fi, ar fi linsat daca nici iarna asta n-ar fi caldura. Peste toate, omul asta chiar munceste si stie ce face, dar ce ne pasa noua? Noi dam cu pietre, desi e primul care reuseste sa faca atat de multe in asa scurt timp.
    Oricum, dle primar, sunteti pe calea cea buna!
    Aaaa… sa nu uit pentru ce intrasem de fapt: LA MULTI ANI!!! Sa ne traiti! Indiferent ce zic unii sunteti primarul nostru si, deocamdata, cel mai bun si sufletist primar din cati am cunoscut!

    1. Cornel,
      Bădie, văz că nu renunţi la „doza ta nebunie” ❗ Îţi spun 2-3 oameni cu subiect şi predicat, pricepuţi în chestiuni silvice, că toaletarea are loc într-o perioadă clară din an, iar tu o întorci ca la „Mangalia” ! …ba mai mult, delirezi, ajungând la gaze de şist, cine a tăiat subvenţia ( dacă ăia au tăiat-o, ăştia de acum, de ce nu „repară” gafa ălora dacă sunt aşa de putincioşi ❓ ), aredei şi alte elucubraţii. Nu cred că te poţi vindeca …aşa că, dă-i bice cu „priceperile tale” 😈

  12. buzele tale au devenit prin excelenta simbiotice cu fundul cr-ului. la mai mare nea cornele si sper sa nu fi un tzepuit ca penelistii din mangalia care asteptau un ciolan si au primit un mare kk de la cr-ul tau.
    p.s. pomii nu se taie ASA toamna ci primavara. toamna se fac doar toaletari minore.

  13. Vad ca la dumneavoastra, in Mangalia, si taierea pomilor are tenta politica!
    Vreau sa-l completez pe Liviu de mai sus cu urmatoarele:
    Lucrările de tăiere în coroană se efectueaza în perioada de vegetaţie (care incepe in luna aprilie, in Dobrogea, si dureaza aproximativ 180-200 de zile). La taieri este folositoare aplicarea de soluţii pentru favorizarea închiderii rănilor/protecţia rănilor împotriva radiaţiei solare ultraviolete, doar pe marginea acestora, în zona cambială. Aplicarea soluţiilor respective pe toată suprafaţa rănii, în cel mai fericit caz, nu are efect negativ, de aceea este mai bine să se renunţe la ea.
    Deasemenea, tăierea de retezare a coroanei, în zona internodială, între două puncte de bifurcare a ramurilor/verticilelor, este o măsură inadecvată şi neprofesională, în mare măsură dăunătoare arborelui, care însă se mai întâlneşte în practica zilnică. Procedând astfel, întreaga coroană este afectată de tăiere, care nu a ţinut seama de structurile de ramificaţie, respectiv de circulaţia (fluxul) asimilatelor.

    Urmările tăierilor de retezare a coroanei sunt:
    – starea de criză de hrănire a arborelui, datorită lipsei lujerilor fini care susţin aparatul foliar, formarea de reiterate multiple sau de crăci lacome;
    – formarea rapidă de putregaiuri profunde în interiorul arborelui, datorită potenţialului foarte limitat de compartimentare al acestuia în zona internodială sau între verticile.
    Din aceste motive, tăierea de retezare a coroanei reprezintă o ruşine pentru orice adevărat specialist practician şi trebuie evitată.

    Multumesc.
    Vasile Stejarel – inginer silvic.

  14. GENOCÍD, genociduri, s. n. Crimă comisă cu intenția de a distruge un grup uman, național, etnic etc. – Din fr. génocide.
    Stiati ca apa din Mangalia contine 66% hidrogen? Cine credeti ca este vinovat de aceasta?

  15. GENOCÍD, genocide, s. n. infracțiune săvârșită în scopul de a distruge deliberat și sistematic, în întregime sau în parte, o colectivitate sau un grup național, rasial, etnic sau politic [Pl. și genociduri] – Din fr. génocide.
    Ai auzit de figura de stil?
    Figurile de stil sunt procedee prin care se modifică înțelesul propriu al unui cuvânt sau construcția gramaticală uzuală pentru a da mai multă forță unei imagini sau expuneri.

  16. pentru danut: TÂMPÍT, -Ă, tâmpiți, -te, adj. 1. (Adesea substantivat) Prost, idiot; nerod, stupid, tâmp (1). ♦ Buimăcit, năucit, amețit, zăpăcit. 2. (Înv.) Tâmp (2). – V. tâmpi.
    Sursa: DEX ’98 (1998)

    Stii ca existenta ta ar putea fi explicata prin dezastrul de la Cernobal?

Comments are closed.