5 noiembrie 2024 3:58

Au fost desemnaţi câştigătorii concursului „Eroul din familia mea“

Cercul Militar Mangalia a găzduit, în urmă cu două zile, premierea participanţilor la cea de a II-a ediţie a concursului „Eroul din familia mea“, organizat de Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria“, subfiliala Mangalia. Pe lângă momentele artistice oferite în cadrul evenimentului şi premierea propriu-zisă, a mai fost anunţată şi lansarea, în curând, a unei lucrări unicat în ţară, „Eroii Mangaliei“, realizată în urma cercetării a peste 1.500 de dosare aflate în arhivele de specialitate constănţene. Numele acestor eroi, căzuţi în cele două războaie mondiale sunt: Barbu Nedelea, Beitulai Gemai, Osman Ramazan, Radu Ştefan, Nicolae Bârzan, Nicolae Ceară, Ion Cristea, Constantin Croitoru, Ilie Gheorghe, Teodor Boga, Ion Hermeneanu, Gheorghe Marin şi Oprea Tudose. Dintre aceştia, numai trei apar pe monumentul dedicat eroilor căzuţi la datorie, aflat în piaţeta din centrul oraşului.

Preşedintele A.N.C.E. „Regina Maria“, prof. Emil-Cornel Ninu, a făcut un apel la toţi cei ce iubesc Mangalia, la cei ce locuiesc aici sau, deşi plecaţi din localitate, nu şi-au uitat rădăcinile, să ajute la reconstruirea unuia dintre cele mai reprezentative statui ale oraşului: Monumentul Eroilor Dobrogeni. Acesta, aflat în piaţa veche a oraşului, fusese ridicat în 1927, de Societatea demobilizaţilor din război, în cinstea jertfei soldaţilor morţi pe fronturile pentru reîntregirea ţării. El înfăţişa un soldat în poziţie de atac, însă, tocmai din cauza faptului că baioneta armei acestuia era îndreptată către vecinii bulgari, acest lucru nu a fost pe placul comuniştilor, care au făcut „pierdută“ statuia în anii ’60.

Câştigătorii celei de a doua ediţii a concursului „Eroul din familia mea“ au primit, pe lângă diplome, simbolice premii în bani, acordate de către primărie, instituţie reprezentată de Aida Gomeajă, şef serviciu al Departamentului Turism şi Evenimente.

Laureaţii ediţiei a II-a a concursului „Eroul din familia mea“ sunt următorii:

–         Dan-Tudor Octav, elev al Colegiului Economic Mangalia, cu lucrarea „Trei fronturi, două războaie, o datorie“ (premiul I)

–         Andreea Iuliana Focşa, elevă a Şcolii nr. 3, cu „Eroina mea“ (menţiune),

–         Florian Greavu, Şcoala nr. 1, cu „În gulagul siberian“ (locul al II-lea),

–         Margareta Oprea, Şcoala nr. 3, „Bunicul meu, eroul meu“ (menţiune),

–         Prof. Elena-Sanda Pădureanu, „Badea Niculaie de la vie“(locul al III-lea)

–         Iuliana Popescu, elevă a Colegiului Economic Mangalia, cu lucrarea „Eroul din familia mea“ (locul al III-lea)

–         Elena Lazăr, de la Liceul Teoretic „Callatis“, cu lucrarea „Fraţii bunicii“ (locul al II-lea)

–         Liana Naum, director al Cercului Militar Mangalia, cu lucrarea „Suflete regăsite“ (premiul I)

–         George Ninu (pensionar), cu „Destine de eroi“ (premiul al II-lea)

–         Raluca Purcăruş, Şcoala nr. 3, „Eroul din familia mea“ (premiul al III-lea)

–         Alexandru Rădeanu (veteran), cu lucrarea „Mort am fost şi-am înviat, pierdut am fost şi m-au găsit…“(premiul de execelenţă)

–         Gheorghe Raftopol (jandarm), cu lucrarea „Eroul meu, eroii mei, eroii noştri“ (menţiune)

–         Elena Spiridon (pensionar), cu „Iadul pe pământ“ (menţiune)

–         Loredana-Ionela Toader, elevă a Şcolii nr. 3, „Eroul din familia mea“ , (premiul I)

–         Diana Roxana Toşa, elevă a Colegiului Economic Mangalia, „Eroul din familia mea“ (menţiune)

–         Gavrilă Ursu, Şcoala nr. 3, „Eroii povestesc“ (menţiune)

„Premiile I, II şi III ale câştigătorilor „maturi“, respectiv  Liana Naum, George Ninu şi Elena-Sanda Pădureanu, în valoare de 230 de lei, au fost cedate pentru a fi vărsate într-un cont dedicat reconstruirii „MONUMENTULUI EROILOR DOBROGENI“. Concurenţii vor putea participa, de asemenea, la una din excursiile preconizate, în Bulgaria (Caliacra-Balcic, Turtucaia, Dobrici, Târgu-Jiu-Plevna-Smârdan-Griviţa-Opanez) sau România (Târgu-Jiu, Mărăşeşti). De asemenea, la aşteptata lansare de carte cu lucrările lor, vor primi gratuit câte un exemplar. Dintre aceste compuneri, vor fi selectate câteva, pentru a fi publicate şi în reviste („Arma pontică” ş.a.)“, ne-a precizat preşedintele A.N.C.E. „Regina Maria“, prof. Emil-Cornel Ninu.