6 decembrie 2024 23:58

Comerţul şi consumul de etnobotanice, practicate în vecinătatea liceelor din Mangalia

–      Poliţiştii au identificat cel puţin doi elevi care au încercat să intre drogaţi la cursuri

Directorii instituţiilor de învăţământ din Mangalia au participat, astăzi, la o întâlnire cu reprezentanţii Primăriei şi serviciilor din subordine, pe tema prevenirii consumului şi comercializării substanţelor etnobotanice în rândul elevior.

Tema întâlnirii de la Casa de Cultură nu a fost aleasă întâmplător, recent, fiind identificaţi doi elevi de la Grupul Şcolar Industrial „Ion Bănescu” şi Colegiul Economic care au încercat să intre la ore sub influenţa substanţelor etnobotanice. Din fericire, în ambele cazuri s-a intervenit imediat, elevii, opriţi de oamenii legii, fiind programaţi să urmeze şedinţe de consiliere psihologică la Centrul Antidrog Constanţa. Comandantul Poliţiei Mangalia, comisar-şef Nicolae Pescaru a declarat că, din păcate, pe raza municipiului se practică atât consumul, cât şi comercializarea unor astfel de substanţe, dar că s-au luat măsuri pentru eradicarea acestor fenomene. „Am depistat mai multe grupuri de indivizi care încercau să vândă etnobotanice în perimetrul liceelor, dar în urma unor flagrante au fost identificaţi, în prezent, fiind cercetaţi penal. Personal, recomand directorilor unităţilor şcolare să securizeze curţile instituţiilor, adică să le ţină închise pe durata cursurilor. De asemenea, agenţii de pază din şcoli şi licee trebuie să ştie că trebuie să supravegheze nu doar holurile, ci curţile şi zonele adiacente, astfel ca în incinte să nu intre oricine. Directorii sunt cei care trebuie să se preocupe de aceste aspecte, pentru că vor răspunde dacă vor avea loc incidente nedorite. De asemenea, tot directorii trebuie să le pună în vedere elevilor să nu mai acceseze Youtube pentru postarea unor materiale video filmate în clase, în care sunt prezentate bătăi, injurii, unele dintre acestea fiind regizate, tocmai pentru a putea fi vizionate pe Internet”, a declarat Şeful Poliţiei Mangalia.

La discuţii a participat şi inspectorul în cadrul ISJ Constanţa, Liliana Timofte care a cerut directorilor aflaţi în sală să facă demersuri pentru stoparea absenteismului care la Mangalia, ca şi la nivelul întregului judeţ, a luat amploare. În acelaşi timp, primarul Cristian Radu a cerut profesorilor să rezolve problema abandonului şcolar mai ales în rândul elevilor rromi, să aibă grijă ca spaţiile verzi din curţile unităţilor să fie îngrijite şi să ia măsuri astfel ca în incinta instituţiilor să nu fie permis accesul persoanelor străine.

Tot în cadrul acestei întâlniri s-a anunţat intenţia redeschiderii mai multor cercuri de pictură, muzică etc. pentru elevi şi tineri, cu scopul ca aceştia să petreacă timpul liber într-un mod constructiv, într-un mediu adecvat, nu în faţa blocului sau a computerului, având în jur un anturaj greşit care le poate afecta, iremediabil, viitorul.