6 decembrie 2024 22:46

Lipsa manifestărilor culturale autentice imbecilizează generaţiile de tineri din Mangalia

Litoralul românesc de sud era recunoscut, în urmă cu douăzeci de ani, drept o adevărată Mecca a spectacolelor teatrale şi de revistă şi celor mai recente proiecţii cinematografice estivale. Cu patru grădini de vară – Mangalia, Saturn, Jupiter şi Neptun – şi trei cinematografe – Casa Tineretului, „Pescăruş” şi „Farul” (Casa de Cultură), Mangalia făcea, lejer, concurenţă Constanţei. După Revoluţie, numărul spectacolelor a scăzut, iar cinematografele s-au închis încet, unul câte unul.

Mangalia nu are are teatru. Nici cinematograf. Grădinile de vară, dacă nu sunt acoperite de buruieni, găzduiesc doar show-uri cu manelişti şi şuşe pentru iubitorii de bere şi seminţe de „floare”. De 20 de ani, generaţii după generaţii, copiii Mangaliei,  privaţi de orice formă de cultură adevărată, în faţa televizoarelor, suferă un proces de imbecilizare: micuţi ce nu au văzut nici măcar o singură reprezentaţie a unui teatru de păpuşi, copii ce nu au păşit, vreodată, într-o sală de cinema, adolescenţi plictisiţi de Caragiale sau Alecsandri, pe care îi studiază doar pe hârtie, adulţi care au uitat de Băieşu, Sebastian, Goldoni sau Cehov.

Sala Casei de Cultură este folosită, de ani în şir, pentru „spectacole” politice. În urmă cu câţiva ani, pe scena unde au urcat Mircea Diaconu, Florin Piersic sau Draga Olteanu, s-au dat penibile show-uri cu piţipoance despuiate: Casa de Cultură devenise discotecă. O lovitură în plus a primit-o instituţia în vara lui 2013, când, după 14 ani, una dintre cele mai prestigioase manifestări culturale de la malul mării, Gala „HOP!“, rampă de lansare pentru generaţii de tineri actori, şi-a cerut „transferul“ la Costineşti.

Tot într-o disco-bodegă, plină de cuşti şi lanţuri pentru dansatoare la bară, s-a transformat, pentru o vreme, şi Cinematograful „Pescăruş”. Acum, clădirea zace în paragină, cu ferestrele sparte şi pereţii distruşi. Casa Tineretului, mândria „prinţişorului“ Nicu Ceauşescu, clădită din marmură şi cu o sală de spectacole-simbol al eleganţei şi bunului gust, este acum gazdă de birouri pentru închiriat.

Tatiana Odobescu: „Ne dorim trezirea la viaţă a culturii“

 Cum să te miri, atunci, că, în momentul în care vreun impresar aduce spectacole care, în Bucureşti, se joacă cu casa închisă, la Mangalia acestea sunt anulate pentru că nu se vând decât 20-30 de bilete?

Conducerea Complexului Cultural „Callatis”, organism înfiinţat în urmă cu opt luni, spune că va face tot posibilul pentru a trezi la viaţă activitatea culturală de la Mangalia. „Am decis ca, o dată pe lună, să facem un efort şi să aducem, la Casa de Cultură, cel puţin un spectacol de teatru. Vom aduce şi spectacole dedicate micuţilor. Sperăm ca, încet, încet, să readucem viaţa culturală pe făgaşul normal”, ne-a declarat Tatiana Odobescu, directorul Complexului Cultural „Callatis”.

Potrivit reprezentanţilor primăriei, în prezent, atât Grădina de Vară „Farul” din Mangalia şi Cinematograful „Pescăruş” din localitate, cât şi Grădina de Vară din Jupiter se află în administrarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor „Româniafilm” (RADEF). Primăria municipiului Mangalia ar fi solicitat în repetate rânduri instituţiei menţionate mai sus, preluarea acestor obiective, recuperarea şi reintroducerea lor în circuitul cultural şi turistic, în conformitate cu prevederile Legii 303/2008 privind cinematografia.

Potrivit unei adrese RADEF înaintate Primăriei Mangalia cu privire la acest aspect, se motivează că „întreaga activitate a regiei este paralizată deoarece organul de conducere, respectiv Consiliul de Administraţie al RADEF „Româniafilm” nu este constituit cu respectarea dispoziţiilor exprese impuse de OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice”. În prezentul document se mai arată că, numai după constituirea în condiţiile legii a noului consiliu de administraţie al regiei, se poate aproba transferul de proprietate al activelor grădini de vară şi cinematografelor aflate în municipiul Mangalia.

„Intenţia municipalităţii este aceea de a introduce aceste trei imobile într-un program consolidat de refacere şi promovare, prin organizarea de evenimente culturale şi recreative, destinate atât locuitorilor oraşului, cât şi turiştilor din sudul litoralului. În urma aprobării de către Parlament a pachetului de legi privind descentralizarea, asumat prin răspundere guvernamentală, se creează premisele urgentării demersurilor privind trecerea cinematografelor şi grădinilor de vară în subordinea autorităţilor locale“, afirmă administraţia locală.

În oraşul în care, după modelul general valabil la nivelul întregii ţări, ne îndreptăm atenţia şi bugetul local către sute de asistaţi social, către acoperirea datoriilor la utilităţi ale unor persoane care nu au muncit în viaţa lor şi nici nu o vor face vreodată, către asfaltări proaste sau doar făcute pe hârtie sau în care finanţăm, lună de lună, tone de gunoaie se va găsi, poate, şi o brumă de bani cu care să se susţină cel puţin o trupă de teatru a talenţilor tineri ai Mangaliei.

3 thoughts on “Lipsa manifestărilor culturale autentice imbecilizează generaţiile de tineri din Mangalia

  1. Excelent articol.Eu sufar cumplit, cel putin pentru copilul meu , ca nu am unde sa o duc in Mangalia.Nici macar in Constanta nu pot, pentru ca ,de exemplu, la Oleg Danovski spectacolele sunt in cursul saptamanii, dimineata.
    Noroc ca am parintii in Bucuresti si, cand merg acasa, mai avem putin si ne facem abonament la spectacole.
    Pacat insa ca nu pot merge atat de des pe cat imi doresc….

  2. Avem artisti de teatru, dar, din pacate, nu sunt promovati sau nu sunt lasati sa se promoveze. De 1 Decembrie ce a organizat Casa de Cultura?! Managerul Casei de Cultura a avut timp suficient (opt luni) sa puna in practica un plan managerial eficient. Pacat ca actualul primar nu a pus pe primul plan competenta manageriala ci nepotismul. Cultura nu se face doar din birou pe hartii. Ia sa vedem in decembrie ce cultura avem pe scena?

Comments are closed.