Orele de sport în şcolile din Mangalia se fac printre bănci sau în săli de gimnastică improvizate
În timp ce, în ţări în care sportul a devenit de mult timp atât o necesitate, cât mai ales o tradiţie, fiind practicat de la vârste extrem de fragede, în România, orele de gimnastică şcolare continuă să fie ţinute în condiţii improprii sau, uneori, chiar deloc. La Mangalia, micuţii claselor primare şi gimnaziale sunt nevoiţi să îşi desfăşoare orele de sport în clase transformate de conducerile unităţilor şcolare în săli de gimnastică improvizate.
Singurele şcoli norocoase, care beneficiază de săli de sport clădite din fonduri guvernamentale sunt Şcoala Generală nr. 1 şi „Callatis”-ul. Restul unităţilor de învăţământ şi-au dotat, de bine de rău, câte o sală de curs cu un spalier, saltele şi alte două-trei elemente de acest gen destinate gimnasticii. Pentru două dintre aceste şcoli municipalitatea spune că va demara, din fonduri guvernamentale, construcţia unor săli adecvate. O soluţie pentru o altă unitate şcolară este achiziţionarea unui balon presostatic, ce va fi montat în curtea unităţii.
Directorul Şcolii „Gala Galaction”, prof. Adriana Popescu, ne-a declarat că, la Mangalia, sălile de sport destinate elevilor sunt foarte puţine. „Printre cei ce suferă de lipsa acestor săli suntem şi noi, Şcoala “Gala Galaction”. Copiii nu au unde practica sportul. Îi vezi făcând gimnastică printre bănci, când vremea e foarte nefavorabilă, sau îmbrăcaţi cu geci şi cizme, în curtea şcolii, când e soare afară. Doar de la primărie putem primi ajutor şi, în acest sens, am fost asiguraţi că, în toamnă, pe lângă mansardarea şcolii, vom avea şi un balon în interiorul căruia micuţii, începând cu cei de la pregătitoare şi până la cei de la clasa a IV-a, vor putea face sportul. Pentru cei mari avem o clasă transformată în sală de gimnastică, aşa că, de bine, de rău, aceştia fac mişcare. Soluţia balonului presostatic, deşi ştiu că este una costisitoare, este una rapidă şi ne-ar ajuta foarte mult“, este de părere prof. Adriana Popescu. Părerea directorului şcolii este împărtăşită şi de preşedintele Asociaţiei de Părinţi, Dorel Toma, care afirmă că o soluţie pe termen lung, pentru „Gala Galaction”, este cedarea, în administrarea unităţii, a clădirii aflate în spatele şcolii unde, pe lângă o viitoare ludotecă, ar putea fi înfiinţată şi o sală de sport.
La Şcoala Generală nr. 3, studiul de fezabilitate al sălii de sport este gata din 2007!
Directorul Şcolii Generale nr. 3, prof. Mihai Ionescu, este extrem de optimist în ceea ce priveşte demararea construcţiei unei săli de sport adecvate atât cerinţelor elevilor unităţii sale şcolare, cât şi celor ale micuţilor de la Grădiniţa nr. 3, aflată în imediata vecinătate. Directorul afirmă că studiul de fezabilitate pentru clădirea sălii există încă din anul 2007, când unitatea sa a intrat într-un program de reabilitare. Este vorba despre o sală asemănătoare celei de la Şcoala Generală nr. 1, dar cu dimensiuni ceva mai reduse. Aceasta ar beneficia de terenuri de handbal şi baschet şi ar fi suficient de bună atât pentru copiii de grădiniţă, cât şi pentru cei aflaţi în ciclul şcolar.
Din păcate, ritmul românesc de soluţionare a unor probleme simple a trenat demararea lucrărilor mai bine de şapte ani: „Suntem pe lista de aşteptare a Companiei Naţionale de Investiţii încă din 2007. Am înţeles că au fost refăcute toate demersurile şi s-au urgentat procedurile aşa că, speranţele noastre, se pare că vor da roade chiar anul acesta“, ne-a declarat prof. Mihai Ionescu.
Administraţia locală confirmă că, anul acesta, în vară, vor începe lucrările de construcţie a două săli de sport: „Suntem în discuţii avansate cu reprezentanţii Guvernului României şi, cu puţin noroc, vom demara lucrările la şcolile nr. 2 şi 3. Şi la Şcoala „Gala Galaction“ avem probleme, acolo am găsit o soluţie de avarie, montarea unui balon în care copiii să facă sportul. Mai mult, ne dorim ca acea clădire aflată în spatele unităţii de învăţământ să fie dată în administrare şcolii, iar între cele două imobile să fie amenajat un teren de joacă pentru elevi“, declară primarul Cristian Radu.