25 iulie 2024 9:20

Transporturi de aproximativ 3 tone de peşte din specia calcan interceptate de poliţiştii de frontieră constănţeni

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au interceptat pe raza judeţului Constanţa două transporturi de peşte din specia calcan, în cantitate de 2.669 kilograme, pe care doi cetăţeni bulgari şi un român intenţionau să le scoată din ţară prin P.T.F. Vama Veche, fără a deţine documente legale.

În data de 14.05.2014, în jurul orei 19.00, lucrători ai Grupului de Nave Constanţa au oprit pentru control, în baza unei informaţii, o autoutilitară marca Iveco, înmatriculată în R. Bulgaria, în care se aflau doi cetăţeni bulgari, Pavel B., Ilian I. şi un român, Bogdan B. În urma controlului, in autoutilitara a fost descoperită cantitatea de 1.500 kilograme din specia calcan, pentru care persoanele in cauza au prezentat documente fiscale neconforme cu cantitatea transportată. Din declaraţiile celor trei persoane a rezultat faptul că marfa trebuia să ajungă în R. Bulgaria.

Având suspiciuni cu privire la legalitatea transportului şi provenienţa peştelui, poliţiştii de frontieră au ridicat întreaga cantitate de peşte în vederea continuării cercetărilor. După 24 de ore, în data de 15.05.2014, în jurul orei 19.30, în P.T.F. Vama Veche s-au prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră de ieşire din ţară aceiaşi cetăţeni bulgari şi cel român, care călătoreau cu acelaşi mijloc de transport.

În urma controlului autoutilitarei a fost identificată cantitatea de 1.169 peşte din specia calcan, pentru care bărbaţii în cauză au prezentat alte documente fiscale, tot neconforme cu transportul efectuat. Din verificări a rezultat că ambele transporturi de peşte erau expediate de la o firmă din judeţul Constanţa pentru o societate comercială din R. Bulgaria.

Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea continuării cercetărilor autoutilitara şi mai multe documente fiscale, iar cantitatatea totală de peşte a fost predată spre valorificare unor societăţi comerciale de profil, conform procedurilor legale. Cercetările sunt continuate de poliţiştii de frontieră constănţeni, în cooperarare cu reprezentanţi ai  Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură – Direcţia Maritimă Constanţa, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

Cei doi cetăţeni bulgari şi cel român, cu vârste cuprinse între 40 şi 56 ani, sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, respectiv complicitate la evaziune fiscală, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 9, lit. b din Legea 241/2005, şi „deţinerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peştelui, icrelor ori produselor din peşte”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 64 din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009, cu aplicarea art. 38 din Codul Penal privind concursul de infracţiuni.