13 octombrie 2024 4:02

36 de salvamari supraveghează siguranţa turiştilor din Vama Veche şi 2 Mai

Sezonul de îmbăiere a început, oficial, la 1 iunie. Cum ne-am obişnuit, de ani de zile, problema remunerării salvamarilor este pusă pe tapet exact în acelaşi timp în care, cei ce veghează la siguranţa turiştilor şi a localnicilor aflaţi pe plajă ar trebui să se afle la datorie, în foişoare. Şi, tot ca de obicei, cei ce deţin firme de salvamar, pentru câteva săptămâni, fac muncă patriotică, în aşteptarea finanţării serviciului pe care îl prestează.

An de an, întârzierea banilor de la Guvern către Consiliul Judeţean Constanţa, i-a determinat pe salvamari să intre în grevă. Se pare că, şi în acest sezon, situaţia nu va sta pe roze, mai ales că Guvernul României aruncă pisica către autorităţile publice locale, refuzând să aloce sumele necesare finanţării salvamarilor. Primăriile, la rândul lor, sunt înglodate în datorii şi nu au de unde să scoată banii pentru pentru acest serviciu.

Aşa cum ne declară şeful salvamarilor de la Vama Veche şi 2 Mai şi patron al „Callatis Club Nautic“, George Lipoveanu: „se merge, încă, pe echipaje de avarie. Aici, la Vama Veche şi 2 Mai avem şase foişoare şi 36 de salvamari, tineri bine pregătiţi ce vin, an de an, pe litoral, din toată ţara. Norocul nostru este că primarul Nicolae Urdea a făcut toate demersurile pentru obţinerea banilor încă din toamna anului trecut şi avem promisiuni că situaţia va reveni la normal în câteva zile. Tot ce pot spune este că, de cinci ani de când fetele şi băieţii mei, salvamari, sunt la datorie în foişoare, pe raza Vama Veche-2 Mai nu am avut niciun caz de înec. În schimb, numai anul trecut, am înregistrat peste 200 de intervenţii, cu 36 de resuscitări“, ne-a declarat George Lipoveanu.

Acesta mai spune că, fiind vorba despre un serviciu public, de interes naţional, este vorba despre exact aceeaşi situaţie cu cea a serviciului Salvamont, plătit cu fonduri de la bugetul de stat. Deci nu poate fi vorba despre finanţarea salvamarilor de la primării sau CJC: „. În fiecare an ne poticnim de sursa de finanţare, când problema poate fi rezolvată extrem de simplu: banii ar trebui să se „întoarcă“ din sumele ce provin din închirierea plajelor“, conchide George Lipoveanu.

Pe lângă foişoare, la Vama Veche şi 2 Mai sunt amplasate şi două corturi de prim ajutor.