18 aprilie 2024

Dosarul DNA în care este cercetat primarul Mangaliei, amânat pentru luna martie

Judecătorii Curții de Apel Constanța să amâne, din nou, dosarul în care primarul Mangaliei, Cristian Radu și mai mulți foști și actuali funcționari publici, dar și reprezentantul unei case de avocatură sunt învinuiți de fapte de corupție.

Iată decizia judecătorilor de astăzi:

Având în vedere Decizia Preşedintelui Curţii de Apel Constanţa nr.39/08.02.2022 prin care s-a stabilit procedura internă privind protecţia datelor cu caracter personal la nivelul acestei instanţe, trimite cererea formulată de inculpatul Andrei Costin Grimberg privind anonimizarea datelor cu caracter personal la mapa preşedintelui instanţei.

Admite cererea formulată de inculpaţii Radu Cristian şi Boiţă Petrina privind emiterea unei adrese către Direcţia Naţională Anticorupţie-Serviciul Teritorial Constanţa pentru înaintarea unei copii a dosarului de urmărire penală nr.114/P/2015.

Admite cererea formulată de inculpata Boiţă Petrina privind copierea CD-urilor aflate în dosarul de urmărire penală: volumele 3, 25, 26, 37, 38, 39, 40, 52. În temeiul art.100 alin.4 lit.a,b Cod procedură penală respinge celelalte solicitări de probatorii formulate de inculpaţii Cristian Radu, Boiţă Petrina, Călin Didi George, Dumitrana Romulus, Vlădescu Daniel şi Fotin Diana Ionela.

Cu drept de contestaţie odată cu încheierea ce se va pronunţa conform art.346 Cod procedură penală. Pronunţată astăzi 26.02.2024, prin punerea la dispoziţia părţilor şi procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei.

Dosarul a fost amânat pentru 27 martie 2024.

Procurorii DNA Constanța transmiteau, anul trecut, următoarele:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

  • Cristian Radu, la data faptelor și în prezent primar al municipiului Mangalia, județul Constanța, pentru săvârşireainfracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
  • Petrina Boiță, la data faptelor secretar al municipiului Mangalia, județul Constanța,
  • Romulus Dumitrana, la data faptelor administrator public al municipiului Mangalia, județul Constanța și persoană delegată cu atribuţii de Primar,
  • George Didi Călin, la data faptelor director în cadrul Direcţiei juridice şi de administraţie publică locală şi ulterior director în cadrul Direcţiei de achiziţii publice şi programe de dezvoltare din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța,
  • Daniel Vlădescu, la data faptelor șef al Serviciului Juridic din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța,
  • Diana Ionela Fotin, la data faptelor Director al Direcţiei de Management Fiscal şi Control din cadrul primăriei municipiului Mangalia, județul Constanța,
  • Maria Negru, la data faptelor funcționar în cadrul Compartimentului Control Financiar Preventiv Propriu al Primăriei Municipiului Mangalia,
  • Avocat în cadrul Baroului București,

Toți pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada octombrie 2014 – decembrie 2017, inculpatul Radu Cristian, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o societate de avocatură, reprezentată de inculpatul avocat în cadrul Baroului București, trimis în judecată în prezenta cauză, un număr de 95 de contracte având ca obiect asistenţa juridică şi reprezentarea primăriei municipiului Mangalia în dosarele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti şi altor organe judiciare sau jurisdicționale. Este de precizat faptul că o parte dintre acestea ar fi fost încheiate în condițiile în care, la nivelul primăriei Municipiului Mangalia, existau deja contracte de asistenţă juridică încheiate cu o altă societate de avocatură, în care ar fi fost prevăzute onorarii și de peste 200 de ori mai mici față de cele stabilite în noile contracte.

În contextul menționat mai sus, primarul Radu Cristian ar fi beneficiat de ajutorul celorlalți șase inculpați, funcționari publici, care ar fi întocmit și semnat diverse acte (referate de necesitate, caiete de sarcini, etc.), ce ar fi stat la baza organizării unor proceduri formale de achiziție a serviciilor judiciare menționate mai sus.

Ca urmare a demersurilor menționate mai sus, primăria municipiului Mangalia a fost prejudiciată cu suma totală de 13.675.922 lei.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Pe aceeași temă:

Amânare în dosarul de corupție al primarului Mangaliei. Inculpații nu aveau… avocați!