24 noiembrie 2024 16:41

Mesajul ONG Mare Nostrum a ajuns la 140.000 de persoane în cadrul unui eveniment ce a generat zero deșeuri!

Primul festival online de mediu din Constanța s-a încheiat pe 7 iunie. Mesajul nostru a ajuns la 140.000 de persoane, atât din Constanța, cât și din țară. Green Week Online Fest poate fi considerat un adevărat exemplu de bună practică și este dovada clară a faptului că o mare parte din evenimente pot fi mutate din offline în online.

Green Week Online Fest a fost primul festival online de mediu din Constanța și s-a desfășurat în perioada 1-7 iunie, pe pagina oficială de FB a ONG Mare Nostrum. Evenimentul a avut un număr record de reach și interacțiuni pe pagină și a generat zero deșeuri, mesajul ONG Mare Nostrum ajungând la 140.000 de oameni.

Fiecare zi a fost dedicată unei direcții de acțiune a organizației, programul fiind astfel structurat încât să fie interactiv și să genereze interes din partea participanților.

Ziua 1 – Biodiversitatea marină – Cetacee

Ziua 2– Arii protejate

Ziua 3– Deşeurile marine

Ziua 4 – Responsabilitate față de mediu

Ziua 5 -– Voluntariat activ

Ziua 6 – Comportament durabil

Ziua 7 That`s a wrap!  

 De-a lungul a șase zile, participanții au primit diferite indicii, presărate în cadrul activităților evenimentului, indicii care i-au ajutat să câștige la final premii eco.

Postările cu numărul cel mai ridicat al audienței au fost cele care au conținut sesiuni live și materiale video, precum: intervenția live de Biodiversitate Marină (susținută de Marian Paiu- Ecolog și Costin Timofte- Biolog) și atelierul interactiv ”Cum să transformăm un deșeu în artă”, susținut de Andreea Ionașcu- Coordonator Departament Educație pentru Dezvoltare Durabilă, sesiunile înregistrând peste 5.000 de vizualizări.

De asemenea, materialele video legate de biodiversitatea terestră au stârnit și ele un număr ridicat de reacții, acestea fiind realizate în urmă cu mai mulți ani de ONG Mare Nostrum, în cadrul proiectului InterTrails. Acestea au conținut indicii care să ajute publicul să intre în cursa pentru premiile eco.

Cheile Dobrogei – Întâmplări din trecut întipărite în piatră
Mănăstirea Casian – Dobrogea în câțiva pași
Canaraua Fetii – Stejarul, martor tăcut al naturii
Allah Bair – Povestea firului de iarbă

La fel de interesante sunt și cifrele privind provocarea legată de existența containerelor de colectare selectivă în orașul Constanța, pe care am lăsat-o la jumătatea perioadei de festival. Au fost foarte mulți oameni care ne-au trimis fotografii și mesaje din propriile cartiere, pentru a ne arăta existența sau absența acestora. Noi vom continua această campanie și in afara festivalului, pentru a obține date relevante despre această situație”, spune Mihaela Cândea Mirea, director executiv ONG Mare Nostrum

Postarea cu numărul cel mai ridicat de vizualizări rămâne problema de matematică lansată pentru a promova festivalul, postare care a ajuns la aproape 20.000 de oameni cu atenție la detalii: ”Ne-am dorit ca acest festival să fie o provocare pentru toată lumea, implicit pentru noi. Este dovada clară a faptului că se poate și în online și că unele evenimente se pretează la acest mod de implementare, dacă au o structură clară. Ne bucurăm că am avut susținerea voluntarilor ONG Mare Nostrum și a constănțenilor, care s-au implicat trup și suflet în a răspunde provocărilor noastre”, completează Mihaela cândea Mirea.

Finalul evenimentului a adus și 6 premii eco pentru cei care au bifat cele 9 provocări lansate de ONG Mare Nostrum de-a lungul a 6 zile. Premiile constau în obiecte care încurajează un comportament durabil.

Eveniment organizat în cadrul proiectului ”Îmbunătățirea accesului public la datele de monitorizare privind deșeurile marine în vederea reducerii poluării marine în bazinul Mării Negre”, finanțat prin Programul Operațional Black Sea Basin 2014-2020, cod proiect BSB 138. Obiectivul general al proiectului este de a promova o integrare transfrontalieră mai puternică a informațiilor, cunoștințelor și expertizei în domeniul monitorizării mediului și a problemelor deșeurilor marine în bazinul Mării Negre.